Per Albert Alemany | CEO d’Alterego Web

El futur és ara: Un viatge per les tecnologies que han marcat el 2023

Un robot, sostenint la bola del  món.  | EMPORDÀ

Un robot, sostenint la bola del món. | EMPORDÀ

Albert Alemany

A mesura que tanquem el 2023, és clar que ha estat un any ple d’innovacions que han redefinit les fronteres de la tecnologia. Des de l’explosió de la intel·ligència artificial fins a avanços revolucionaris en la medicina, aquest any ha posat les bases per a un futur encara més emocionant.

El 2023 ha estat testimoni d’avanços significatius en intel·ligència artificial (IA). Empreses d’arreu del món han integrat la IA per millorar l’experiència del client, des de xats automatitzats fins a sistemes de recomanació personalitzats. No obstant això, l’increment d’aquesta tecnologia també ha generat un debat intens sobre l’ètica i la privacitat com hem vist amb la nova normativa que tirarà endavant la Unió Europea sobre aquesta tecnologia, una discussió que sense dubte continuarà en els propers anys.

L’impacte continuat de la COVID-19 ha servit com a catalitzador per accelerar el desenvolupament i l’adopció de tecnologies com la telemedicina. Aquest any, hem assistit a un canvi significatiu en la manera com rebem l’atenció sanitària: les plataformes digitals han permès als pacients rebre atenció mèdica des de la comoditat de casa seva. Aquesta tendència no només ha millorat l’accessibilitat sinó que també ha establert les bases per a un model sanitari més integrat i eficient, un model que es preveu que continuarà evolucionant.

La intel·ligència artificial té gran ventall de possibilitats.  | EMPORDÀ

La intel·ligència artificial té gran ventall de possibilitats. | EMPORDÀ

Simultàniament, el 2023 ha marcat un punt d’inflexió en l’àmbit de la sostenibilitat. Amb l’emergència climàtica com a teló de fons, hem vist un augment significatiu en l’adopció de tecnologies com les energies renovables i els vehicles elèctrics. Aquesta transició cap a una major eficiència energètica i una menor dependència dels combustibles fòssils no només representa un pas positiu per al nostre planeta, sinó que també evidencia la creixent intersecció entre tecnologia, sostenibilitat i el benestar social. La integració de panells de visualització de dades dels consums i estalvis a temps real es perfilen com a eines clau en aquesta nova era, proporcionant una informació vital per a la presa de decisions conscient i informada.

En l’àmbit de l’Internet de les Coses (IoT), des dels últims models de smartphones fins a dispositius portàtils avançats, el 2023 ha estat un any prolífic en llançaments de gadgets. La sofisticació creixent d’aquests dispositius ha redefinit la nostra interacció amb la tecnologia, integrant-la més profundament en el nostre dia a dia i permetent una connexió constant. Aquesta integració ens porta a una nova dimensió de la vida digital, on la nostra realitat quotidiana es fusiona amb l’esfera digital de manera cada vegada més seamless.

Moltes empreses usen IA per millorar l'experiència del client, des de xats automatitzats fins a sistemes de recomanació personalitzats

Així mateix, a mesura que aquesta dependència de la tecnologia es profunditza, la necessitat de seguretat cibernètica es torna més imperativa. En el 2023, hem assistit a un increment notable en les inversions en seguretat cibernètica, amb empreses i governs fent esforços conjunts per protegir dades i infraestructures crítiques. Aquesta inversió no només respon a la necessitat de defensar-nos contra les amenaces cibernètiques, sinó que també reflecteix una consciència creixent sobre la importància de la seguretat digital en un món cada vegada més connectat.

Aquest any ha estat un any clau per a la consolidació i expansió del blockchain, una tecnologia que ha trobat aplicacions revolucionàries en sectors com la logística i la cadena de subministrament. Aquesta expansió ha millorat significativament la transparència i eficiència d’aquests sistemes crítics. Paral·lelament, les criptomonedes han continuat la seva trajectòria complexa, generant un ampli debat sobre la seva regulació i el seu lloc en l’economia futura. Aquesta discussió ha destapat preguntes profundes sobre la naturalesa del valor, el comerç i la confiança en l’era digital.

Mirant cap al 2024, les expectatives són altes per a desenvolupaments més avançats en àrees com la realitat augmentada i virtual, així com en automatització i robòtica. Aquestes tecnologies estan preparades per transformar radicalment no només la nostra manera de treballar i entretenir-nos, sinó també la manera en què interactuem amb el món. Ens trobem al llindar d’una nova era on les nostres vides físiques i digitals es fusionaran cada vegada més, oferint experiències immersives i possibilitats de col·laboració sense precedents.

Les xarxes socials i plataformes digitals han jugat un paper fonamental en la configuració de moviments socials

En el context cultural i social, el 2023 ha demostrat l’immens impacte de la tecnologia en la nostra societat. Les xarxes socials i plataformes digitals han jugat un paper fonamental en la configuració de moviments socials, en la disseminació d’informació i en la formació de comunitats en línia. Un exemple d’aquests canvis és el canvi de nom de Twitter a X, i no només de nom sinó també de manera d’entendre la llibertat d’expressió a dins d’aquest xarxa social. Aquesta tendència ha redefinit la manera en què ens connectem i compartim, assenyalant un canvi en la dinàmica del poder social i en la construcció de la identitat cultural.

A nivell educatiu, l’any ha viscut un increment en l’ús de tecnologies d’aprenentatge en línia, facilitant l’accés a l’educació de qualitat a una escala global. Aquesta transformació en l’educació ha anat de la mà amb una revalorització de la formació professional en habilitats digitals, reflex d’un mercat laboral cada vegada més dominat per la tecnologia. L’automatització i la intel·ligència artificial han redefinit els llocs de treball, obrint noves oportunitats mentre presenten desafiaments significatius en termes de requalificació i adaptació laboral.

En resum, el 2023 ha estat un any que ha evidenciat la intersecció entre la tecnologia, la societat i la cultura, marcant una era on l’impacte de les innovacions tecnològiques va molt més enllà dels seus usos pràctics, influenciant profundament la nostra manera de viure, treballar i interactuar.

El 2023 ha estat un any que ha evidenciat la intersecció entre la tecnologia, la societat i la cultura,

Un exemple final, per tancar aquest resum, és que per redactar aquest article s’ha barrejat contingut de l’autor amb contingut generat per la IA, en aquest cas el GTP4 d’Openai, que en cada actualització no deixa de sorprendre amb la qualitat i quantitat de funcionalitats que disposa.

Subscriu-te per seguir llegint