Denuncien deu tallers il·legals a les comarques gironines el 2023 però la patronal dona per fet que "n'hi ha molts més"

Des del sector alerten que aquests negocis s'han tornat itinerants per tal de fer més complicat que els enxampin

Denuncien deu tallers il·legals a les comarques gironines

Denuncien deu tallers il·legals a les comarques gironines

Gerard Vilà

- Durant aquest 2023 s'han interposat deu denúncies contra tallers il·legals a les comarques gironines. Es tracta d'una xifra que dista molt dels negocis que operen de manera irregular a la demarcació, segons assenyala l'Associació d'Empresaris de Reparació i Comerç de Vehicles i Embarcacions de les comarques gironines CORVE. El seu president, Jordi Solà, explica que el principal problema és que és molt complicat enxampar els tallers il·legals operant fraudulentament, ja que treballen en garatges privats i només aixequen la persiana perquè el client entri el vehicle. A més, en els darrers anys han vist com s'han tornat negocis itinerants. D'aquesta manera aconsegueixen passar desapercebuts pels Mossos o la Guàrdia Civil.

La lluita contra els tallers il·legals segueix sent un dels principals cavalls de batalla de CORVE. L'entitat ha presentat deu denúncies aquest 2023 contra establiments que operaven de manera irregular. Sis ja s'han tramitat i hi ha la inspecció en curs, mentre que les altres quatre s'han aportat alguns documents que acrediten que es tracta d'un taller que opera sense els permisos necessaris. La realitat, però, és molt més crua i és que des de l'entitat donen per fet que hi ha molts negocis de reparació de vehicles que treballen sense les corresponents llicències i sense pagar els impostos que pertoquen.

Això "fa molt mal" al sector que veu com molts conductors opten per aquests establiments ja que els preus que poden oferir són més baixos i més en un context d'inflació on "tot s'ha apujat". El president de CORVE, Jordi Solà, explica que cal ser conscient de la falta de seguretat que suposa portar el cotxe a un taller il·legal.

Solà lamenta que estiguin "abandonats per l'administració" a l'hora de lluitar contra aquests negocis. El president de CORVE assenyala que el problema és que duen a terme l'activitat en garatges particulars i si la policia va a inspeccionar-ho, els propietaris no ho permeten, ja que no porten una ordre judicial.

A més, en molts casos els tallers només obren la persiana per fer entrar el cotxe del client i la tornen a abaixar immediatament per no tenir problemes i que no se'ls detecti. Amb tot això, l'única via fiable per poder trobar aquests tallers és quan cometen un delicte mediambiental, per una mala gestió dels residus com l'oli, líquid de frens o pneumàtics usats.

És aquí on entra la unitat del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil i la unitat dels Mossos que lluita contra els delictes de medi ambient. És habitual que els responsables d'aquests tallers facin abocaments dels residus que generen a rieres o en altres zones naturals i aleshores se'ls pot denunciar i perseguir si es comprova que venen d'un taller il·legal.

Són itinerants

Si ja és complicat perseguir aquests establiments, Solà alerta que han buscat una fórmula per tal que no se'ls identifiqui amb facilitat. En els darrers anys, aquests tallers s'han tornat itinerants operant en diversos garatges per tal que sigui més complicat identificar-los com a negocis sense llicència.

"Quan interposem una denúncia i el SEPRONA en fa la inspecció, després es traslladen a un altre garatge i si no hi ha indicis de delicte flagrant no poden entrar i no s'hi pot fer res", lamenta Solà.

La tecnificació, un aliada

Des de CORVE, però, han trobat un aliat amb la tecnificació dels cotxes. En aquest sentit, Solà assenyala que els nous models híbrids i elèctrics i, en part, les novetats tecnològiques dels de combustió són un aliat a l'hora de lluitar contra els tallers il·legals.

"Tot això requereix que ho manipuli personal qualificat d'un taller, per un tema de seguretat vial. La nostra lluita no és només pel nostre sector, sinó que creiem que va molt més enllà. L'electrificació i les noves normatives no ho posaran fàcil a aquests tallers", assenyala.

A tot això, cal sumar-hi el registre únic de tallers SERMI que obligarà a estar registrat com a professional per tal de poder manipular alguns dels aspectes essencials del cotxe.