L'homosexualitat en animals podria ser una adaptació evolutiva contra la violència

Permetria reduir les agressions letals entre individus de la mateixa espècie i el mateix sexe, principalment en les espècies socials

En els primats no humans, l'homosexualitat és freqüent tant en mascles com en femelles.

En els primats no humans, l'homosexualitat és freqüent tant en mascles com en femelles. / MMCCLAIN90 - PIXABAY

Pablo Javier Piacente

El comportament homosexual entre determinades espècies de mamífers socials, com per exemple bonobos, ximpanzés, lleons o llops, estaria lligat a una adaptació de tipus evolutiu que disminuiria la violència extrema entre individus del mateix sexe, en este cas especialment en mascles. A més, este comportament ajudaria a establir i mantindre relacions socials positives.

Encara que el comportament homosexual es dona per igual en mascles i femelles entre més de 1.500 espècies animals, incloent insectes, aràcnids, equinoderms, peixos, rèptils, aus i mamífers, pareix ser més freqüent entre els primats no humans i altres espècies de mamífers socials. Ara, una nova investigació ha descobert que alguns d'estos animals socials adopten el comportament homosexual com una forma de reduir l'adulticidio, o siga l'assassinat entre adults de la mateixa espècie.

Major evolució en mamífers socials

El nou estudi, publicat hui en la revista Nature Communications i liderat pel científic José Gómez, de l'Estació Experimental de Zones Àrides (EEZA-CSIC), a Almeria, Espanya, examina sistemàticament múltiples registres d'este comportament en animals de tot tipus. Posteriorment, rastreja l'evolució de les pràctiques homosexuals entre els mamífers per a concloure que el comportament sexual entre persones del mateix sexe es troba molt estés en totes les espècies de mamífers, sent igualment freqüent tant en femelles com en mascles i registrant múltiples orígens independents.

No obstant això, les anàlisis van mostrar que era més probable que este comportament evolucionara en espècies socials, alguna cosa que indicaria que ajuda a establir i mantindre relacions socials positives. Esta característica s'ha observat en bonobos, ximpanzés, borregos cimarrones, lleons, llops i diverses espècies de cabres monteses.

A més, en aprofundir en estes pràctiques els científics van descobrir que el comportament sexual masculí entre persones del mateix sexe tenia més probabilitats d'evolucionar en espècies amb adulticidio, o siga aquelles en les quals els adults ocasionalment maten altres adults. Açò suggerix que el comportament homosexual, almenys entre mascles i en eixes espècies, pot ser una adaptació evolutiva per a mitigar els riscos de conflictes violents entre homes.

Convergència evolutiva entre mamífers

Segons una nota de premsa, l'estudi es va centrar en el comportament sexual entre persones del mateix sexe definit com a festeig a curt termini o interaccions d'apareamiento, excloent una preferència sexual més permanent o a llarg termini. Els autors també van aclarir que el comportament sexual s'ha estudiat acuradament només en una minoria d'espècies i, per tant, la nostra comprensió de l'evolució de l'homosexualitat en els mamífers pot continuar canviant, a mesura que s'estudien més espècies i s'aprofundisca encara més en les investigacions.

Finalment, segons va indicar en una publicació de Science Mitjana Centre Espanya l'investigador Antonio Osuna Mascaró, especialista en cognició animal de la Universitat de Medicina Veterinària de Viena, a Àustria, qui no va participar de la investigació, “la idea que el comportament homosexual siga resultat de la convergència evolutiva entre mamífers és summament interessant, com l'és el fet que solament en mascles es relacione amb la violència letal entre adults. No obstant això, queden algunes qüestions a resoldre en el futur”, va concloure.