Opinió

La Solidaritat

"Aquesta paraula és prou coneguda i se sap ben bé el seu significat, exactament què vol dir? Tothom recorda que és un objectiu de desenvolupament sostenible (ODS)? Aquestes són dues preguntes amb una resposta fàcil"

Dra. Maria Antònia Bonany

Dra. Maria Antònia Bonany

Aquesta paraula és prou coneguda i se sap ben bé el seu significat, exactament què vol dir? Tothom recorda que és un objectiu de desenvolupament sostenible (ODS)? Aquestes són dues preguntes amb una resposta fàcil.

Si ho busquem al diccionari, trobem que la paraula «solidaritat» equival a una ‘relació de fraternitat, de companyonia, de recíproc sosteniment, que lliga els diversos membres d’una comunitat, col·lectivitat, en el sentiment de pertinença a un mateix grup i en la consciència d’uns interessos comuns’. Vaja, que, si ens la imaginem amb els ulls tancats, potser podríem veure la imatge del casteller que fa pinya i ajuda a sostenir la resta de companys perquè puguin fer el castell. I la persona solidària és, doncs, aquella que comparteix les idees, els propòsits i les responsabilitats amb altres persones. És bonic, veritat? I potser ara que s’acosta Nadal ens ho sembla més.

En columnes anteriors, ja deixàvem entreveure la importància dels ODS, que en aquests moments posa a la persona i el planeta en el seu centre. I aquesta solidaritat també se sustenta en els drets humans i compta amb el suport de l’aliança mundial per fer front a la pobresa, a la fam i a les malalties. Per dur a terme aquests objectius dins el temps previst, calen tant la cooperació com la solidaritat humanes.

Ja fa anys es va acordar que el dia 20 de desembre de cada any es commemoraria el dia de la solidaritat. Perquè és molt important treballar i visibilitzar la unitat dins la diversitat. Aquest dia també serveix per recordar als governs que han de respectar els compromisos adquirits en els acords internacionals per assolir els ODS, el paper de la solidaritat en el seu assoliment i la importància protagonisme de la població en el bon desenvolupament de la societat. Insistirem a dir que aquest és un dia destinat a emfasitzar en acabar amb la fam i la pobresa a escala mundial.

La solidaritat és un instrument fonamental per aconseguir unes bones relacions internacionals, que generin aliances com també és necessària per tractar diferències, fent que les persones que pateixen perquè tenen menys de tot, es puguin beneficiar de les que tenen més. I dins d’aquesta relació humana, actualment globalitzada i de cares a superar les desigualtats de salut, d’accés a l’alimentació i a la resta de recursos, és imprescindible que les actuacions humanes prenguin una dimensió internacional per ajudar a aconseguir una distribució més justa i que arribi a més persones arreu del món.

Per concloure el tema d’avui, podríem fer un exercici lingüístic, que es tractaria d’equiparar el concepte de solidaritat amb el d’interdependència, que són sinònims. I dit amb la nostra veu, amb les nostres paraules, les d’ús quotidià, equivaldria a la frase feta que diu, més o menys: ‘En aquesta vida, l’un fa l’altre’. Iterarem que en aquesta mateixa línia es va acordar que anualment cada 20 de desembre es conscienciaria de la necessitat i de la importància del treball conjunt per erradicar la fam i la pobresa, i proporcionar l’accés a la millora de la salut, no només involucrant-hi els sistemes sanitaris, sinó també els altres elements que la generen; sense oblidar el compromís de fer de la solidaritat, un element del nostre estil de vida.