CENTRO DE ENFERMEDADES DE VENAS

Revisar la salut de la circulació venosa de les cames és important quan fa calor

Un cop acabat l’estiu, és un bon moment per fer un repàs i millorar la salut en general i la de les cames en concret per recuperar la salut uLes revisions periòdiques i el tractament personalitzat minimitza l’impacte

Unes cames amb mala circulació.  | EMPORDÀ

Unes cames amb mala circulació. | EMPORDÀ / M.Antonia bonany. figueres

Dra. Maria Antònia Bonany

Dra. Maria Antònia Bonany

De tots és sabut que les altes temperatures ambientals són un element que pot provocar l’aparició de les venes o empitjorar la salut de les cames. Les temperatures ambientals són més elevades a l’estiu. Els símptomes o senyals que avisen d’aquesta evolució desfavorable a la nostra circulació són la presència de picor a les cames, l’edema –que és sinònim d’inflor– que es pot localitzar només als peus o que pot arribar fins als genolls, l’aparició de lesions vermelloses puntiformes, que també poden provocar picor a les cames i que poden fer que aquestes canviïn de coloració –tornant-se de color marronós– amb el temps, l’aparició d’aranyes vasculars, la dilatació de venes i varícules, i l’empitjorament de les varius, tot això pot passar a l’estiu.

També poden aparèixer o agreujar-se les rampes com també les hiperpigmentacions a la pell. Si per motius de feina o altres, durant l’estiu s’ha estat moltes estones drets o asseguts i sense bellugar-se massa, aquestes condicions s’han sumat a les repercussions de la calor i han pogut empitjorar els signes i símptomes que hem citat abans. En aquest cas, l’evolució de la malaltia ha estat cap a l’empitjorament i la malaltia venosa crònica es pot haver transformat en una insuficiència venosa crònica.

A l’estiu, s’hauria hagut de tenir cura de la hidratació, no només del cos, sinó també de les cames. S’hauria d’haver posat oli hidratant, per contrarestar els efectes nocius del sol i de la calor a les cames. La pell de les cames, i més si aquestes tenen una patologia venosa, són especialment sensibles als efectes nocius de les elevades temperatures. Podent aparèixer dermatitis amb diferents presentacions que poden acabar provocant lesions importants a la pell. De vegades, aquestes alteracions dermatològiques s’infecten i provoquen un altre problema de salut. També poden aparèixer butllofes, que tot sovint són el preludi de l’inici d’una llaga a les cames. Les cames també poden patir una trombosi i no sempre és sobre una variu existent, ja que altres vegades és sobre una vena sana.

Un cop acabat l’estiu, és un bon moment per fer un repàs i millorar la salut en general i la de les cames en concret. És el moment d’intentar recuperar la salut perduda, en la mesura que es pugui. La inspecció, la palpació de les venes i la pràctica d’exploracions complementàries diagnòstiques, com ara l’ecografia-doppler, orienta per fer el diagnòstic de les possibles malalties de les venes i ajuda a prescriure el tractament més adequat en cada cas.

La revisió periòdica de salut i el tractament individualitzat fet en mans de professionals experts, alenteixen la progressió de la malaltia venosa a les cames, poden frenar la seva evolució i tractar les complicacions, si ja han aparegut.

La finalitat d’aquestes revisions i estudis són minimitzar el seu impacte en la salut i fer que la qualitat de vida de les persones no davalli tant com si no s’hi posa tractament. Les mesures que s’han de tenir en compte, algunes les ha de dur a terme el propi pacient per millorar la salut, són imprescindibles per alentir i tractar l’evolució de la malaltia venosa crònica.

ADREÇA: carrer Rutlla, 21

TELÈFON: 972 503 984

WEB: www.tratamientovaricesgirona.com