Tètanus: què passa si em punxo amb un clau rovellat? M'he de vacunar?

El període d'incubació de la infecció per tètanus varia entre 3 i 21 dies i inclou símptomes com convulsions i mal de cap

Com sé si he agafat el tètanus?

Com sé si he agafat el tètanus? / FREEPIK

Rafa Sardiña

El tètanus és una malaltia infecciosa causada per les espores del bacteri Clostridium tetani, que és present a qualsevol part del medi ambient, com femta d'animals i humans o en les eines rovellades com claus i agulles.

Actualment, és un problema de salut important perquè, encara que qualsevol pot contraure el tètanus, és realment greu entre els nadons i les embarassades.

Aquesta malaltia es pot prevenir mitjançant la vacunació. Per a una protecció de per vida, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana l'administració de 6 dosis.

La primera a les 6 setmanes de vida, i les posteriors en intervals de quatre setmanes. Les 3 dosis de reforç s'han d'administrar preferiblement durant el segon any de vida (12-23 mesos), als 4-7 anys i als 9-15. A Espanya s'administra juntament amb la d'altres malalties com la diftèria i la tos ferina.

Símptomes, diagnòstic i tractament

Parlem d'una malaltia potencialment mortal, que causa més d'un milió de morts anuals, especialment als països en vies de desenvolupament.

En infectar-nos amb el tètanus, aquest bacteri s'estén per tot l'organisme. Genera una toxina que afecta el sistema nerviós i interfereix en la seva activitat.

El tètanus, en dades

Segons l'OMS, aproximadament 34.000 nounats van morir a causa del tètanus el 2015. Això suposa una reducció del 96% respecte al 1988, quan es calcula que van morir de tètanus durant el primer mes de vida 787.000 nounats. Tot i això, "ha augmentat el risc de tètanus en homes adolescents i adults que se sotmeten a la circumcisió, a causa de la disminució de la immunitat i de les limitacions existents en molts països perquè els homes rebin dosis de reforç".

El període d'incubació varia entre 3 i 21 dies després de la infecció (la mitjana se situa entre els 5 i els 10 dies) i inclou símptomes com:

  • Rampes a la mandíbula
  • Espasmes musculars, sovint a l'esquena, l'abdomen i les extremitats
  • Dificultat en empassar
  • Convulsions
  • Mal de cap
  • Febre i sudoració
  • Canvis en la tensió arterial o acceleració de la freqüència cardíaca

El tètanus es diagnostica a partir de la clínica. I és que, no es requereix confirmació al laboratori per saber que s'està infectat. Com que és una emergència mèdica, caldrà atenció hospitalària, tractament immediat amb immunoglobulines humanes antitetàniques i vacunació antitètica.

Cal recalcar que les persones que es recuperen del tètanus no tenen immunitat natural i poden tornar a infectar-se.

Una dona rep una vacuna, en una imatge d'arxiu.

Una dona rep una vacuna, en una imatge d'arxiu. / DDG

Quin risc hi ha de contraure tètanus si em punxo amb un clau rovellat?

És important aclarir que els claus rovellats no causen per si sols tètanus. Però, si és veritat que hi ha un risc important que estigui infectat per aquest bacteri, per la qual cosa cal acudir a un centre hospitalari en les primeres hores després de la ferida. Cal posar la vacuna si no es recorda quan va ser la darrera dosi o si han passat més de 5 anys.