Es detecten més de 1.300 casos d’hepatitis a Catalunya

Entre el 2015 i el 2020 es van registrar entorn de 9.600 morts atribuïbles a aquest virus, per això l’administració treballa per la detecció precoç

Dispensador de fàrmacs per l’hepatitis C. | ACN

Dispensador de fàrmacs per l’hepatitis C. | ACN / redacció. figueres

Emporda.info

A Catalunya, des de l’any 2015 quan van aparèixer els tractaments antivirals d’acció ràpida, fins al desembre de 2022 s’ha tractat a un total de 28.556 persones pel virus de l’hepatitis C (VHC), de les quals 1.338 van ser diagnosticades al llarg de 2022, segons informació del Departament de Salut de la Generalitat.

Tant la infecció crònica pel virus de l’hepatitis B (VHB) com pel VHC poden evolucionar a cirrosi i carcinoma hepàtic. I el fet que moltes d’aquestes infeccions, fins i tot en aquests estadis greus, siguin asimptomàtiques fa que l’estratègia d’identificar-les i tractar-les esdevingui primordial. Malgrat que actualment existeix una vacuna eficaç contra les hepatitis A i B i un tractament molt eficient contra l’hepatitis C, continuen produint-se infeccions i morts atribuïbles a aquestes malalties.

A Catalunya, del 2015 al 2020 es van registrar entorn de 9.600 morts per causes relacionades amb l’hepatitis C i B. El 2020 la taxa va ser de 12,7 morts per 100.000 habitants.

Per aquest motiu s’ha desplegat un conjunt d’estratègies per intensificar el cribratge i identificar els casos asimptomàtics o casos ocults, estratègies que combinen des de l’ús de la informació sanitària per identificar variables que facin sospitar d’una infecció no tractada, fins a apropar el cribratge a poblacions més vulnerables o que no freqüenten els serveis sanitaris. Per això s’han acostat les proves de diagnosi a espais i centres comunitaris i establint circuits àgils d’accés al tractament.