Opinió

Tenir cura del fetge: com evitar i tractar les hepatitis

Un test d'hepatitis C. | SHUTTERSTOCK

Un test d'hepatitis C. | SHUTTERSTOCK

Dra. Maria Antònia Bonany

Dra. Maria Antònia Bonany

El dia 28 de juliol és el dia mundial de les hepatitis. Aquesta malaltia pot arribar a ser mortal. I l’Organització Mundial de la Salut (OMS) fa una proclama: ‘Només tenim una vida i un fetge’. I cal tenir cura d’ambdós. Des d’aquest espai ens farem ressò dels conceptes que l’OMS vol difondre enguany.

Tal i com s’ha dit, només tenim un fetge i una vida, i una hepatitis pot ser devastadora. Perquè el fetge té unes 500 funcions. I totes són molt importants. Per això cal tenir-ne cura, tractant l’hepatitis si se’n pateix, reduint el consum d’alcohol, controlant el pes, i la hipertensió i la diabetis. També és important evitar-ne els contagis. Els beneficis de tenir-ne cura es tradueixen en més salut i en una durada de la vida més llarga.

En l'àmbit mundial només es diagnostica el 10 per cent de les hepatitits B crònica

Les hepatitis víriques poden ser mortals. I es calcula que es moren per culpa seva més d’un milió de persones cada any. Les xifres diuen que la combinació d’hepatitis B amb hepatitis C mata a 1,1 milions de persones anualment i que hi ha 350 milions de persones que conviuen amb una hepatitis crònica. Al voltant de 3000 persones moren cada dia per culpa seva i hi ha unes 8000 noves infeccions diàries del virus de l’hepatitis B i C. D’aquestes dades es pot concloure que aquesta malaltia té un pes molt important en la salut i la vida de les persones.

Encara ara hi ha moltes persones que tot i estar infectades, no ho saben i que tampoc reben cap tipus de tractament. Moltes ho saben quan ja fa molts anys que tenen la malaltia i aquesta ja està molt avançada en el fetge o tenen un càncer. Tot i tenir el diagnòstic, només un petit percentatge segueixen el tractament. En l’àmbit mundial només es diagnostica el 10 per cent de les hepatitis B crònica, i d’aquestes només el 22 per cent reben el tractament. Pel que fa a l’hepatitis C només es diagnostica el 21 per cent, i d’aquests només el 62 per cent reben tractament.

Entre els objectius de l’OMS per a l’any 2030 hi ha la disminució de les infeccions i les morts per hepatitis B i C. Entre les mesures oportunes hi ha la detecció i tractament de totes les dones gestants amb hepatitis B crònica i la immunització precoç dels seus nadons. També cal incrementar la prevenció i el tractament de l’hepatitis C, que ha patit una desacceleració en el nombre de persones tractades. La disminució del cost de les mesures preventives no han aconseguit millorar el seu maneig.

Encara ara hi ha moltes persones que tot i estar infectades, no ho saben

Per assolir els objectius marcats per l’OMS per a l’any 2030 sobre aquesta malaltia s’ha de prioritzar el diagnòstic utilitzant proves diagnòstiques precises i instaurant el tractament específic. Ara que la COVID 19 ha deixat de ser considerada una emergència mundial, cal prioritzar en la disminució de les infeccions pediàtriques de l’hepatitis B amb la seva vacunació, cosa que està en sintonia amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Però a l’Àfrica hi ha pocs països que ho puguin aconseguir, perquè no poden accedir a la vacunació oportuna en el moment del naixement. I aquesta és una acció clau per disminuir la infecció transmesa de mare a fill.

Tot i que d’hepatitis n’hi ha de més tipus, ens hem centrat en l’hepatitis B i C, seguint les directrius del dia mundial de l’hepatitis de la OMS d’enguany, per tenir cura del fetge.