El diagnòstic de leucèmia en nens, estancat des de fa anys

Un estudi constata que està estabilitzat des de finals dels anys 80

El limfoma, l’altre càncer hematològic més freqüent, va augmentant

Una habitació de pediàtrica oncològica de Vall d’Hebron.

Una habitació de pediàtrica oncològica de Vall d’Hebron. / EFE

Laura Teixidor

Un estudi d’àmbit estatal publicat recentment constata que en els últims anys s’ha produït un estancament en els diagnòstics de leucèmia en nens de 0 a 14 anys. L’ànàlisi ha comptat amb dades del registre de càncer de Girona de pacients en edat pediàtrica, de 0 a 14 anys. Rafel Marcos-Gragera, epidemiòleg del Pla Director d’Oncologia de l’ICO i investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de l'hospital Trueta (Idibgi), és un dels col·laboradors de l’estudi i constata que aquest estancament també s’està produint a Girona.

De fet, aquesta incidència estabilitzada es produeix des de finals de la dècada dels 80, i és que l’estudi es tracta d’un dels més amplis d’aquest sector, ja que recull dades des de principis de la dècada de 1980. Per altra banda, sí que es va detectar un augment destacat d’aquests tumors entre el 1985 i 1988, quan la incidència creixia entre un 8 i un 10% anual. Marcos-Gragera especifica que el registre tot just començava a reunir i analitzar dades però més endavant els experts ja van millorar la recollida d’informació. L’epidemiòleg constata que el fet que no augmentin els factors de risc hi juga a favor. Aproximadament, cada any es detecten unes 44 leucèmies per cada milió de nens de 0 a 14 anys.

La leucèmia és el càncer infantil més freqüent amb un percentatge d’entre el 30 i 40% de tots els tumors. Segons un estudi d’àmbit europeu, que també ha recollit dades del registre gironí, la taxa de supervivència el 1998 era del 84% i, quinze anys més tard, va augmentar fins al 90%. Per tant, és el tumor infantil que ha registrat un augment més alt de supervivència.

Les neoplàsies del sistema nerviós central (SNC), que correspon al càncer del cervell, és el segon més freqüent, en un 20% de casos, i els limfomes, el tercer, en un 14%.

Augment dels limfomes

El limfoma forma part del mateix grup de càncers que la leucèmia, ja que són hematològics i afecten la sang. Retornant a l’estudi d’àmbit estatal, les dades dels últims anys constaten que en aquest cas sí que hi ha un augment anual de la incidència, tot i que només és de l’1%. Per altra banda, també cal tenir en compte que l’impacte és molt menor, ja que se’n detecten una vintena l’any per cada milió de nens. Finalment, en aquest cas la taxa de supervivència és menor que en les leucèmies.

Finalment, el conjunt de càncers hematològics en nens es diagnostiquen més freqüentment en nens que en nenes i el pic d’edat en el qual hi ha més diagnòstics és el d’1 a 4 anys.

El càncer de tiroides en dones creix un 2,4% anual

El darrer informe de la unitat d’epidemiologia i regisre de càncer de Girona constata que el càncer de tiroides en les dones creix un 2,4% anual. Rafel Marcos-Gragera explica que fins ara era un tumor que es diagnosticava de forma accidental, en pacients que ja tenien símptomes. Des de fa uns anys, els metges estan més sensibilitzats i promouen la prevenció encara que el pacient sigui asimptomàtic. Per altra banda, Marcos-Gragera afirma que és un dels tumors amb la supervivència més elevada, ja que pràcticament és del 100%.

Subscriu-te per seguir llegint