La farmaciola, un company de vacances imprescindible

Recomanacions sobre quins medicaments i productes sanitaris cal endur-se de casa cada vegada que marxem de viatge o ens desplacem a un lloc per passar uns dies de descans

Una farmaciola sempre és una bona companya de viatge. | FREEPIK

Una farmaciola sempre és una bona companya de viatge. | FREEPIK

EMPORDA.INFO

Ens trobem en ple estiu i qui més qui menys gaudeix d’un temps de vacances que, tot sovint, és aprofitat per fer una sortida d’uns dies o un viatge de més llarga durada. Habitualment, aquestes escapades solen anar acompanyades d’un conjunt de preparatius com són l’elaboració d’un full de ruta, que fixa els principals llocs de visita obligada a la nostra destinació, i l’elaboració d’un llistat de roba i altres objectes personals que no volem ni podem deixar a casa. Quan fem tots aquests preparatius, però, no cal oblidar-nos de preparar també una petita farmaciola ja que és un company de vacances imprescindible.

Ferran Bossacoma és el responsable del Servei de Farmàcia de la Fundació Salut Empordà (FSE) i ens recorda que «en temps de vacances, tant si estem fora del nostre entorn domiciliari o de viatge -sigui pel país o a l’estranger-, és convenient portar els elements bàsics per poder realitzar les cures més habituals i freqüents que ens podem trobar mentre estem fora de casa. Per això, al fer la farmaciola, és convenient cobrir aquelles necessitats bàsiques d’atenció en primers auxilis, així com també és el moment de reflexionar si tenim tota aquella medicació habitual requerida pels membres de la unitat familiar, no fos cas que ens l’oblidéssim».

Per al farmacèutic de l’Hospital de Figueres, «aquesta farmaciola ha d’incloure medicaments bàsics per tractar trastorns comuns com febre, mal d’estómac o mal de cap i material de primers auxilis. D’altra banda, és bo adequar la farmaciola segons la destinació i el temps que estiguem fora del nostre entorn. Així, per exemple, cal portar cremes solars si es preveu estar exposat vàries hores al dia al sol (ja sigui platja o fent excursionisme…) i un repel·lent d’insectes si anem a llocs de natura».

Si les vacances es realitzen durant els mesos d’estiu hi ha el risc de malmetre medicaments. Bossacoma assenyala que «com a mesures preventives cal evitar que els medicaments i la resta de productes sanitaris que portem a la farmaciola estiguin exposats a temperatures extremes i al contacte directe amb la llum».

Si es viatge amb nens «cal preveure que la majoria de la medicació estigui ajustada al pes del pacient. En aquest sentit recomanaria portar un llistat de consulta ràpida del pes dels pacients pediàtrics, sobretot pensant en grups de mainades o per aquells que van a unes colònies escolars. També cal estar previnguts per a les possibles al·lèrgies i tenir sempre a mà els certificats mèdics elaborats pels pediatres habituals dels nens. També s’ha de pensar en els elements requerits per a una bona dosificació dels medicaments, és a dir disposar de xeringues que mesurin de forma adient segons l’edat i les característiques del pacient».

Finalment, el responsable farmacèutic de la FSE assenyala que «si anem a l’estranger convenen altres mesures preventives (vacunes, medicaments més específics, tarja sanitària, etc.). Cada país o zona geogràfica per la qual viatgem pot tenir una peculiaritat concreta a l’hora de desplaçar-nos. Per això caldrà informar-se del requeriment de vacunes de la zona i si la nostra cobertura sanitària pública és vigent allà o ens convindria fer algun tràmit per estar assegurats durant el trajecte o durant l’estada fora del país. En general, els professionals sanitaris que atenen els viatgers els informen sobre les mesures que han de prendre per gaudir del viatge amb salut i, si s’escau, els administren una vacuna o els prescriuen un tractament amb medicaments».

Segons la Generalitat de Catalunya, si marxem de vacances d’alta prevalença d’infeccions endèmiques o pautes específiques de vacunació, s’ha de programar amb antelació una visita amb el metge. Cal omplir un formulari sol·licitant hora al web de *Canal Salut; si no fos possible, caldrà acudir o posar-se en contacte amb l’Hospital de Santa Caterina (972182600 / 972182626). També hi ha un centre similar a l’Hospital d’Olot.