Nou Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental

La Regió Sanitària l’ha posat en marxa a l’Alt i el Baix Empordà i la Selva marítima

Reunió d’equip al CSMIJ de l’IAS al Baix Empordà. | ICS

Reunió d’equip al CSMIJ de l’IAS al Baix Empordà. | ICS / REDACCIÓ. GIRONAREDACCIÓ

EMPORDA.INFO

En línia amb els objectius del Pla de Salut 2021-2025, la Regió Sanitària de Girona ja ha iniciat a comarques gironines el desplegament del Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental. Es tracta d’un pla d’acció d’intervenció de la crisi a domicili dirigit a la població de 6 a 17 anys, en una situació de complexitat, sigui per la seva vulnerabilitat sociofamiliar o pel seu estat psicopatològic. L’objectiu del programa és abordar els casos que necessiten una intervenció intensiva, però que per aquesta situació de complexitat, els pacients i les seves famílies tenen dificultats per visitar-se als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) o anar als hospitals de dia, que són els recursos que cobririen aquest tipus de necessitat, juntament amb les unitats d’hospitalització.

El programa, que ja està en marxa a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà i la Selva marítima, s’articula a través d’equips de professionals que ofereixen una atenció continuada a domicili. Aquests equips, que depenen de cada CSMIJ comarcal de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), estan integrats per un psiquiatre infantil, un psicòleg clínic, un infermer especialitzat en salut mental, un educador social, un treballador social i un terapeuta ocupacional, a més del referent administratiu. Els equips treballen coordinadament amb els professionals del CSMIJ de referència del qual depenen.

Aquesta primavera, el programa s’acabarà d’estendre al Gironès-Pla de l’Estany, Selva interior, Garrotxa i Ripollès.

La idea del programa és que les persones rebin una atenció comunitària i de proximitat, intensiva, accessible i continuada, a càrrec d’equips especialitzats. L’equip multidisciplinari estableix un pla terapèutic individualitzat per a la persona i ajustat al seu entorn específic, treballant els aspectes pràctics de la seva vida quotidiana. Es calcula que aquest suport tingui una durada d’unes vuit setmanes, amb una mitjana de visites d’entre dues i tres a la setmana, com a mínim. L’atenció és flexible i s’adapta a l’evolució de les necessitats de cada persona i els equips gestionen, si fa falta, l’atenció coordinada amb altres dispositius sanitaris i socials i d’atenció urgent del territori.

Un dels elements centrals del programa és la participació dels joves en el procés d’atenció i de la seva recuperació i empoderament. La intervenció de l’equip de professionals reforça les capacitats i potencialitats dels joves i el desenvolupament del seu projecte de vida.

[object Object]

Els centres de salut mental infantils i juvenils de l’IAS a les comarques gironines van atendre, l’any 2022, un total de 7.225 persones. L’increment en relació amb l’any 2021 és del 5%. Pel que fa als diagnòstics tractats, els principals són codis Z (problemes de la vida que afecten la salut i generen malestar) en un 19%, trastorns de l’espectre autista (18,89%), trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (16,3%), trastorns d’ansietat (7,9%) i trastorns de la conducta alimentària (7,8%), corresponent la resta a altres tipus de trastorns.