Un estudi de 2017 situava Espanya en els primers llocs del rànquing mundial dels països en els quals més habitual és passar per la dutxa. En concret, els espanyols ens dutxem una mitjana de 6,8 vegades a la setmana, una dada que mostra l'acceptació generalitzada de dutxar-se una vegada al dia.

Tot i això, existeixen dubtes entre els experts sobre si aquesta mitjana és l'ideal per a la nostra salut. Són diversos els estudis científics que han posat de manifest que dutxar-se diàriament pot implicar riscos no desitjats. Lògicament, la higiene és un aspecte molt a tenir en compte i a cuidar. I a més, la quantitat de vegades que cal passar per la dutxa depèn de factors diversos, com el nostre nivell d'activitat física, el clima de l'entorn en el qual ens movem, la nostra edat, l'estació de l'any en la qual ens trobem o les pròpies característiques del nostre organisme. 

No obstant això, un estudi publicat per la revista Time concloïa, després d'escoltar l'opinió de diversos experts, que en casos en els quals no es donin circumstàncies afegides de sudoració, podria ser suficient amb passar per la dutxa entre una i dues vegades per setmana.

L'hàbit de dutxar-se diàriament, fins i tot sent aconsellable per higiene, pot ser considerat com una convenció social que respon més a qüestions estètiques que de salut. Segons les citades recerques mèdiques, dutxar-se en excés pot arribar a ser perjudicial, arribant a afeblir el nostre sistema immunitari, en eliminar alguns bacteris necessaris per a l'organisme i multiplicant la presència de gèrmens i microorganismes que ataquen la pell, a més d'assecar i esquerdar l'epidermis.

Els dermatòlegs, a més, recorden que la capa còrnia -la més externa de la nostra pell, i que compleix una important funció protectora- pot veure's afectada negativament per l'excés d'aigua i l'ús indiscriminat de sabons.

Els experts recomanen que si s'opta per passar diàriament per la dutxa, es limiti l'ús de productes químics com els sabons. Destaquen que no és necessari ensabonar-se sempre tot el cos, sinó que és suficient amb fer-ho en aquelles zones concretes del nostre cos en les quals es produeixen secrecions d'olor més forta: axil·les, genitals, peus, engonals... Per a la resta de zones, el pas de l'aigua sense sabó és suficient.

A més, els experts incideixen en la necessitat de rentar a consciència les mans i la roba, ja que és on s'acumula una major quantitat de cèl·lules mortes i brutícia.

Quant a la mena de sabons més recomanables, els experts opten pels que tenen un PH neutre i amb baix contingut en detergent. A més, recomanen no abusar dels exfoliants.

Una altra qüestió important es refereix a la temperatura de l'aigua, que no ha de ser molt calenta per evitar ressecar la pell, provocar flaccidesa i afectar la circulació de la sang.

També hem de limitar el temps que passem sota l'aigua i renovar periòdicament l'esponja, que pot arribar a convertir-se en un focus de propagació de bacteris.

Finalment, no hem d'oblidar tampoc assecar correctament totes les parts del nostre cos per evitar que les restes d'humitat propiciïn l'aparició de fongs.