Els polls són uns insectes que només viuen en les persones. Hi ha tres espècies diferents en funció d'on s'allotgen: al cap, al cos i al pubis. El poll del cap és un insecte que viu entre els cabells i en alguns casos pot afectar celles, pestanyes i barba. Té de dos a quatre mil·límetres de longitud, és de color grisenc, sense ales i s'alimenta de sang que xucla de la pell del cap quan pica. Es reprodueix ràpidament: cada femella pon de 100 a 300 ous (llémenes), que són de color blanc i que s'enganxen a la base del cabell. Quan tenim polls s'anomena pediculosi.

La pediculosi

La pediculosi El símptoma principal és la picor del cuir cabellut ocasionada per la irritació de la saliva que l'insecte diposita a la petita ferida de la picada. Ferran Bossacoma, cap del servei de Farmàcia de la Fundació Salut Empordà, explica que la pediculosi «és molt corrent en criatures en edat escolar, especialment d'entre 4 i 6 anys, sigui quin sigui el seu nivell social». I recorda que «els polls no salten ni volen, però es transmeten fàcilment. La forma de contagi més habitual és per contacte directe dels cabells o l'intercanvi de raspalls, pintes, gorres... S'ha de tenir en compte que els animals domèstics no transmeten els polls».

Sabíeu que?

Si sou adults i no esteu en contacte amb nens, és difícil contagiar-vos. Però si hi ha criatures a casa, és molt probable que agafeu polls, si ells en tenen. En el cas de les embarassades, l'ideal és minimitzar l'ús de qualsevol producte químic i de medicaments. És per això que es recomana matar els polls fent servir pintes de pues fines. També podeu optar pels productes naturals elaborats a base de l'arbre del te que es venen a les farmàcies. Si això no us funciona, com a última opció podeu recórrer a la permetrina o les silicones per a ús tòpic.

La permetrina és un insecticida catalogat dins la categoria B de medicaments, la qual cosa vol dir que són fàrmacs en què no s'ha demostrat evidència de risc fetal. En el mateix grup de la permetrina hi ha, per exemple, el paracetamol.

Com evitar el contagi?

  1. Revisar sovint el cap dels nens. Darrere de les orelles, el clatell i el serrell.
  2. Rentar amb freqüència els cabells amb aigua i sabó, dos o tres cops per setmana.
  3. Pentinar diàriament els cabells. Netejar les pintes i els raspalls sovint i evitar-ne l'ús compartit.

Ferran Bossacoma desaconsella l'ús de locions i xampús com a prevenció «perquè, entre altres raons, les aplicacions inadequades poden afavorir la creació de resistències i danyar el cabell i el cuir cabellut». I remarca que «els polls no tenen res a veure amb la falta d'higiene».

Actualment, les epidèmies de pediculosi estan relacionades amb dos factors:

  1. L'oblit: la família no vigila el cap de l'infant, donant per fet que no hi haurà polls.
  2. L'excés: quan hi ha polls, es fan servir indiscriminadament els insecticides disponibles, sense fer un tractament sistemàtic ni seguir les instruccions.

Com podem saber si hi ha polls?

Si separem els cabells i mirem el cuir cabellut, veurem ràpidament els polls. I també són fàcils de veure els ous, que semblen una mena de caspa però enganxada a la base del cabell, sobretot a darrere de les orelles, el clatell o el serrell.

  • Els signes principals d'una infecció per polls són:
  • Picor persistent al cap i al cuir cabellut
  • Petites protuberàncies vermelles al cuir cabellut o al coll
  • Presència d'ous
  • Sensació de formigueig al cap

Si sembla que n'hi ha, el millor mètode per comprovar-ho és raspallar els cabells amb una pinta de pues fines i espolsar-la sobre un paper: els ous cauran sobre el paper i es veuran petits punts blancs. Si hi ha ous, és probable que hi hagi polls.

I si és que sí?

  • Cal comunicar-ho a les persones que conviuen amb l'afectat o hi tenen contacte. És recomanable que quan un alumne té polls no vagi a classe.
  • Comprar en una farmàcia una loció antiparasitària. El tractament de la pediculosi demana temps i perseverança. Cal seguir les indicacions d'ús del producte i repetir-lo més d'un cop.
  • Desinfectar roba i llençols, pintes i raspalls, joguines i estores i entapissats de la llar. Es recomana rentar tots aquests objectes amb aigua calenta (55-60º C) durant uns 20 minuts o bé utilitzar l'aspiradora.
  • És important que, en els centres escolars, tots els alumnes amb polls siguin tractats simultàniament i els familiars dels nens afectats també. Recordeu que els infants que no tenen polls no s'han de tractar.

Quin és el tractament més adequat?

Varia en funció de l'edat de l'individu afectat i de cada cas. En termes generals, els tractaments recomanats són:

  • Menors de 6 mesos: fer servir els mètodes d'eliminació mecànics (pintes de pues fines)
  • De 6 mesos a 2 anys: pintes o productes tòpics derivats de la silicona (locions, cremes o xampús)
  • Majors de 2 anys i adults: preparats tòpics, com permetrina o silicones

El cap del servei de Farmàcia de la Fundació SalutEmpordà, Ferran Bossacoma, desaconsella fer servir preparats a base de plantes, olis, vinagre o alcohol, «que s'han utilitzat tradicionalment, però que no es disposa d'evidència suficient que n'avali l'ús».

També recorda «que cal visitar el metge si els símptomes continuen després del tractament o si hi ha àrees de la pell envermellides o sensibles, la qual cosa podria significar una infecció».