Tot i que ja han passat setmanes des del començament del confinament, hem de continuar en alerta per facilitar que la corba de contagis de la Covid-19 s'aplani. La solució a la pandèmia requereix esforços en molts àmbits, des de decisions governamentals fins a les que tenen a veure amb l'atenció sanitària o les que afecten el dia a dia de la població.

Entre les indicacions que rebem de manera contínua hi ha la de rentar-nos les mans més i millor del que ho acostumem a fer, com també evitar tocar-nos la cara. Són hàbits que poden semblar evidents, però que cal reforçar per no caure «en la relaxació, a causa del temps que ha passat des del començament del confinament», explica Manuel Armayones, investigador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), director de desenvolupament de l'eHealth Center de la UOC i professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació.

Segons informes previs a la pandèmia actual, l'Organització Mundial de la Salut apuntava que només el 5% de la població dedica almenys 15 segons a rentar-se les mans, i una recerca de la Universitat de Michigan posava en relleu que, d'una mostra de més de 3.700 estudiants que es van analitzar, hi havia un 10% que no es rentava les mans després d'anar al lavabo. Tenint en compte que ens trobem en una conjuntura especial per la pandèmia, la millora d'aquest hàbit és clau per ajudar a reduir el nombre de contagis nous de la Covid-19.

Els experts afirmen que, després de setmanes a casa per mandat governamental, és probable que un percentatge rellevant de la població «pateixi cansament mental, es relaxi davant d'aquestes mesures i no es renti les mans amb la cura que pertoca», com assenyala Armayones. El professor de la UOC, que també és investigador del grup de recerca Psicologia, Salut i Xarxa, assegura que també és probable que algunes de les indicacions que fan les institucions en aquest sentit per diferents canals puguin perdre en bona part l'efecte per ajudar a complir les mesures d'higiene i precaució que cal seguir.

Recordar no tocar-se la cara

Recordar no tocar-se la caraPodem tenir la percepció que no tenim costum de tocar-nos gaire la cara, però diferents estudis confirmen que ho fem desenes de vegades cada hora. Com a mostra, una recerca de la Universitat de Sydney va analitzar, l'any 2015, un grup d'estudiants de Medicina i va concloure que es tocaven la cara 23 cops cada 60 minuts de mitjana. I tocar-se la cara, com les autoritats sanitàries han confirmat en els missatges adreçats a la població, és una manera de contagiar-se després d'entrar en contacte amb la Covid-19 per mitjà de les mans.

Per evitar-ho, els experts apunten maneres que ens ajuden a recordar que no ens hem de tocar el rostre. Descartant opcions que no semblen factibles per al dia a dia, com seria portar un casc integral al cap quan sortim a comprar, Armayones exemplifica que una bona manera és «vestir màniga llarga i, si ens hem de tocar la cara o rascar-nos-la, ho fem amb la mateixa màniga». Un altre exemple que destaca l'expert de la UOC per no tocar-nos la cara mentre estem asseguts és posar les mans sota les natges.

Per mantenir-nos en el millor estat físic i mental durant el confinament, els experts recomanen impulsar diferents hàbits saludables, com ara tenir una rutina diària, fer exercici físic o seguir una dieta variada i saludable, perquè, entre altres raons, ens ajudarà a dormir més bé i mantindrem una bona qualitat del son.

Establir nous bons hàbits no és una novetat per a moltes persones i acostuma a ser un objectiu de determinades èpoques com ara l'any nou. Encara que tinguem la impressió que aconseguir nous reptes d'estil de vida és probable que s'acabi fent costa amunt, «canviar els hàbits humans és més senzill del que sembla, si tenim clar com s'ha de fer», indica Armayones.