Salut Empordà Cooperació (SEC), l'ONG de la Fundació Salut Empordà, encara la recta final del Projecte Kolda, que aquest curs escolar ha dut a terme juntament amb les escoles de l'Armentera, Sant Pere Pescador, el Far d'Empordà i Vilabertran amb l'objectiu de posar en contacte infants de realitats diferents a partir d'un treball cooperatiu. Finalment, per problemes logístics, aquesta iniciativa no s'ha pogut dur a terme a la població de Kolda i els beneficiaris seran els nens i nenes del centre escolar de Marda, situat al nord del Senegal.

Aquest projecte incloïa diverses fases. D'una banda, en els propers dies, el SEC enviarà al continent africà el material i el mobiliari escolar que ha recollit gràcies a la col·laboració dels alumnes d'aquestes quatre escoles de l'Alt Empordà i a les donacions de particulars. En total, s'han aconseguit 2 metres cúbics de motxilles, estris de treball, taules i cadires.

Està previst que aquest material arribi al seu destí a finals del mes de març, quan professionals sanitaris de la ONG es desplaçaran fins a Senegal i aprofitaran per impartir formació de mesures higièniques universals i higiene bucal als mestres, alumnes i pares de l'escola de Marda. A més, faran entrega de 400 raspalls de dents de bambú i tubs de pasta dentífrica als nens i nenes del centre.

El Projecte Kolda també portarà en els propers dies una ambulància per al dispensari de Marda, per tal que els professionals sanitaris puguin fer el transport d'embarassades fins a l'hospital més proper, que és a 80 quilomètres, amb més seguretat i rapidesa de com ho fan ara.

Finalment, els cooperants del SEC aprofitaran el viatge al Senegal per entregar un ecògraf portàtil al consultori de Thillé-Boubacar, una aportació que havia quedat pendent després de l'estada el primer trimestre del 2019 en aquesta població.

Quan els voluntaris de Salut Empordà Cooperació tornin del Senegal, faran l'activitat de retorn amb les quatre escoles de l'Armentera, Sant Pere Pescador, el Far d'Empordà i Vilabertran perquè els nens i nenes de l'Alt Empordà visualitzin l'impacte que ha tingut el seu esforç en aquesta comunitat senegalesa.

A més de la recollida de material i mobiliari escolar, des del mes de setembre que els alumnes d'aquests quatre centres de la comarca han estat en contacte amb els estudiants senegalesos. S'han intercanviat cançons, dibuixos, contes i vídeos per treballar-ho com a complement a la programació diària. L'objectiu del Projecte Kolda era que els estudiants d'un i altre continent coneguin altres realitats del món i s'acostin a noves llengües, les bases per a despertar la seva consciència solidària.