08 de abril de 2019
08.04.2019

Combaten l'esclerosi múltiple i la neuromielitis òptica amb sang modificada del propi pacient

Investigadors catalans participen en un estudi que demostra que la nova teràpia no té efectes adversos

08.04.2019 | 21:10
Combaten l'esclerosi múltiple i la neuromielitis òptica amb sang modificada del propi pacient

Investigadors de l'Hospital Clínic - IDIBAPS, amb la col·laboració de quatre centres espanyols més, han publicat un estudi a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) en el que demostren que la teràpia cel·lular basada en cèl·lules dendrítiques tolerogèniques és segura i no presenta efectes adversos en el tractament de pacients amb esclerosi múltiple (EM) i neuromielitis òptica (NMO).

Aquest tipus de cèl·lules, que s'obtenen de la sang del propi pacient, estan modificades per inhibir la resposta inflamatòria característica d'aquestes malalties. És el primer assaig clínic que ha inclòs pacients de NMO, considerada una malaltia rara perquè afecta entre 5 i 10 persones de cada 100.000.

La teràpia amb cèl·lules dendrítiques tolerogèniques és un tipus de teràpia cel·lular amb l'objectiu de modular les defenses del pacient de forma específica i selectiva per frenar la inflamació que causen l'EM i la NMO sense alterar la resta de les defenses.

El tractament consisteix a aïllar i madurar al laboratori un tipus de glòbuls blancs de la sang, les cèl·lules dendrítiques, i fer-les tolerants a proteïnes de la mielina i del cervell contra les que reacciona el sistema immune dels pacients. Donat que les cèl·lules són del propi pacient no pateixen rebuig.

Els resultats de l'assaig clínic han demostrat també que aquesta teràpia cel·lular és capaç d'activar una part del sistema immune que és responsable d'acabar amb la inflamació, i d'aquesta manera seria possible aturar el dany que aquestes malalties causen al cervell.

Atès que aquest primer estudi ha obtingut resultats positius a nivell de seguretat i eficàcia, es planteja prosseguir els assajos amb un nou estudi en fase 2 que determini l'eficàcia clínica en el control de l'EM per evitar l'augment de la discapacitat.

En l'assaig publicat a la revista PNAS, i que es va posar en marxa a finals de 2015, hi van participar 12 pacients, 8 amb EM i 4 amb NMO. L'objectiu de l'estudi va ser verificar la seguretat del tractament i l'absència d'efectes adversos moderats o greus. El següent pas és dur a terme un assaig de fase 2 amb més pacients que demostri que aquesta estratègia terapèutica és clínicament eficaç.

Els investigadors consideren que l'aplicació d'aquest tipus de teràpia no només suposa un gran pas endavant per a aquestes dues malalties neurològiques, sinó que s'espera que pugui aplicar-se en altres malalties autoimmunes i reumatològiques, com les encefalitis autoimmunes, l'artritis reumatoide o la psoriasi.

L'assaig, impulsat per la Fundació Grup d'Afectats d'Esclerosi Múltiple (GAEM) i "la Caixa", ha estat coordinat per Pablo Villoslada, cap del grup IDIBAPS Esclerosi Múltiple Patogènesi i Noves Teràpies i de la Universitat de Barcelona, i Daniel Benítez, facultatiu de la Secció de Immunoteràpia del Servei d'Immunologia de l'Hospital Clínic - IDIBAPS.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook