Són molts els factors que afecten el nostre desig sexual. És absolutament normal que la nostra libido experimenti oscil·lacions, en funció de variables com l'època de l'any en què ens trobem, el nostre nivell d'estrès, el nostre estil de vida, la relació amb la nostra parella, problemes emocionals, malalties... De vegades, no obstant això, aquesta falta de desig sexual es perllonga en el temps, convertint-se en un problema al qual cal buscar una solució. I és que gaudir d'una vida sexual plena és sinònim de benestar físic i emocional.

Tot i que la pèrdua d'interès per les relacions sexuals afecta més a les dones -especialment quan arriba la menopausa-, també els homes es veuen afectats per la falta de desig sexual. Les raons poden ser variades, tant físiques com psicològiques, i van des de la monotonia a la baixa autoestima, ansietat, pudor, manca d'iniciativa...

En qualsevol cas, no es tracta ni molt menys d'una situació irreversible. En aquest sentit, hi ha una sèrie d'hàbits i gestos que poden ajudar-nos a augmentar el nostre nivell de desig sexual i a gaudir d'una sexualitat plena.

En molts casos, aquests remeis passen per la nostra alimentació. I és que el que mengem juga un paper fonamental en la nostra libido. D'aquesta manera, en major o menor mesura en funció de cada persona, és possible actuar en la resposta del nostre cos al sexe modificant els nostres hàbits alimentaris.

Així, aliments com la xocolata, la canyella, les ostres, el gingebre, la vainilla, el vi, les maduixes o la síndria poden ajudar-nos a incrementar el nostre desig sexual. En alguns casos aquests aliments afecten directament a la producció de testosterona i estrògens. En altres ocasions, tenen importants propietats estimulants; augmenten els nivells de serotonina -relacionats directament amb el desig sexual-; estimulen els vasos sanguinis; posseeixen propietats relaxants... Tot això afecta la nostra libido i incrementa el nostre desig sexual.

Portar una alimentació sana i equilibrada és també fonamental per estimular la nostra vida sexual i alimentar el desig. Com també ho és cuidar-se i mimar el nostre cos. Fer exercici, baixar de pes i sentir-nos bé amb nosaltres mateixos és de vital importància per a potenciar el nostre desig sexual. A més, no hem d'oblidar en aquest apartat la necessitat de tenir una correcta higiene personal, fonamental per gaudir d'una vida sexual completament satisfactòria.

D'altra banda, hem d'aprendre a acceptar el nostre cos tal com és i reduir les nostres exigències cap a la nostra parella. I és que les inseguretats són una de les grans enemigues del desig sexual.

Un altre factor d'enorme importància que influeix en el nostre desig sexual és la nostra relació de parella. La monotonia és un dels grans enemics del sexe, pel que resulta convenient alimentar la morbositat amb la nostra mitja taronja. Encara que proliferen els fàrmacs que prometen multiplicar la nostra libido, la veritat és que poc cal fer si la persona que tenim al costat no ens atrau.

La monotonia i la rutina són en molts casos causants de la pèrdua de desig sexual, de manera que per tornar a alimentar el desig és necessari reinventar-se. Aquesta reinvenció no passa tant per canvis en el nostre aspecte físic i sexual, sinó que pot consistir simplement en convidar a la nostra parella a sopar o a compartir una vetllada romàntica, una experiència nova... Per trencar aquesta monotonia, és important saber que el desig sexual femení està molt més vinculat amb el component emocional, mentre que en el cas dels homes està molt més centrat en l'aspecte físic i carnal.

D'altra banda, quan portem temps amb la nostra parella pot passar que s'afrontin les relacions sexuals com un mer tràmit. Aquesta circumstància pot afectar negativament la nostra libido, pel que és necessari trencar amb aquesta monotonia. Jugar i explorar amb la nostra parella, provar noves postures sexuals, intentar realitzar les nostres fantasies sexuals o recórrer a joguines sexuals poden ser bones opcions per estimular el nostre desig.

Finalment, encara que probablement sigui el consell més important per a estimular el desig sexual, és imprescindible treballar dia a dia la comunicació amb la nostra parella. En aquest sentit, és fonamental parlar amb el nostre company o companya, explicar-li què ens agrada i què no al llit, les nostres fantasies sexuals, com ens sentim...