Valentina, Sidus, Encarrega, Lluc i Suca són els noms dels personatges de ficció que, des d'ara, decoren les portes de les cinc habitacions de l'Àrea de Pediatria de l'Hospital de Figueres. Es tracta d'un conjunt de superherois que estan dibuixats en el passadís i que identifiquen cada espai d'una forma molt més animada per als seus usuaris, juntament amb els números penjats al costat del marc de cada porta.

Concep Pujol, infermera de la Fundació Salut Empordà (FSE), va ser l'ànima del projecte. Reconeix que «des de feia temps em rondava pel cap la idea de com poder fer l'estada dels nens a l'Hospital molt més agradable. La meva inquietud era fer més amigable la unitat de Pediatria, trencant amb els estereotips del color blanc a portes i parets. Per tant, l'objectiu era tenir unes eines per interactuar amb els nens quan són ingressats i personalitzar les habitacions per sortir de la típica numeració».

Afegeix que «la FSE té una estreta relació amb l'Institut Alexandre Deulofeu i, a més a més, és l'únic centre de la ciutat que imparteix el batxillerat artístic. Aleshores vaig presentar aquesta idea als docents. Es tractava que els seus alumnes inventessin uns herois sense estereotips, ni gènere concret. En volia cinc, un per a cada habitació i que aquests donessin el seu nom a cadascuna d'elles». Tant la direcció dels dos centres com el col·lectiu de docents van estar molt entusiasmats amb la idea des del primer moment.

Pujol explica que «les alumnes seleccionades van treballar sobre aquesta idea, es van documentar sobre el tema i al cap d'un temps ens vam trobar per fer la proposta. Des del primer moment em va captivar l'energia, la il·lusió, la professionalitat, tot i la seva edat, i la maduresa de les seves propostes. En definitiva, es veia que dar­rera d'aquells personatges hi havia un perquè molt meditat en les formes i els colors, tot integrat en l'espai i els colors del centre».

Dibuixos al box d'urgències

Durant el mes de desembre, les tres alumnes i la seva tutora, Ester Baulida, van preparar meticulosament com hauria d'anar l'execució del projecte, que es va realitzar durant la setmana abans de Nadal. «Tot es va desenvolupar en un ambient molt cooperatiu perquè malalts i personal sanitari van crear un clima molt acollidor», assenyala la professora. Però la seva feina no ha acabat. Ara queden pendents cinc superherois més per ambientar els boxs d'urgències de Pediatria. En aquest cas es tracta de pintar «unes criatures fantàstiques i acolorides, perquè els infants s'entretinguin o es diverteixin mentre els estan atenent».

Concep Pujol assenyala, per la seva banda, que «tant del treball com del resultat en faig una valoració excel·lent, atès que van saber captar i millorar les meves idees, van entendre el meu missatge i van ser capaces de donar-li forma. Ara les parets de la Unitat de Pediatria de l'Hospital de Figueres cobren vida a través d'uns personatges que donen coratge, valentia i positivitat als nens per afrontar la seva malaltia durant el seu ingrés».

Un total de 10 personatges de ficció creats per a l'Hospital

Ester Baulida és la cap del Departament d'Educació Visual i Plàstica de l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres. Quan va rebre la proposta de l'Hospital de Figueres, per pintar amb superherois el passadís de Pediatria, va decidir convocar un concurs obert a tots els alumnes del centre. Explica que «els interessats havien de presentar una imatge i un escrit amb els dons o característiques del personatge. Hi van participar moltíssims alumnes, classes senceres. L'objectiu era temptejar el tema i, alhora, sensibilitzar el nostre col·lectiu del tema hospitalari i les malalties». Per tant, la primera fase, d'entrada, ja va ser tot un èxit.

Afegeix que «a partir d'aquí vàrem buscar la manera de canalitzar tota aquesta informació creant un projecte, liderat per tres alumnes del Batxillerat Artístic plàstic que els interessés el tema i que els servís com a treball de recerca de segon curs. En aquest sentit, abordarien la part pràctica en grup i una recerca teòrica de manera individual». Les alumnes seleccionades van ser Núria Molas, Wasema Souidika i Elisabet Marín, que han treballat durant tot aquest temps sota la supervisió d'Ester Baulida.

La professora explica que «les tres alumnes van fer un buidatge dels superherois del concurs, seleccionant els perfils, els aspectes i les característiques que els van semblar més interessants i se'ls van fer seus fins a un total de 10. Finalment, van crear uns personatges que tenen uns dons, però que disten força dels superherois convencionals. Cinc d'aquests personatges són els que han pintat al passadís, creant una seqüència contínua al llarg de tot l'espai. Els altres cinc els han creat digitalment i seran enganxats aquest mes de gener, en forma de vinils, als boxs d'urgències pediàtriques».

Per executar el projecte, Baulida assenyala que «es van estudiar temes com la psicologia del color, l'obra de diferents il·lustradors, la humanització dels hospitals i l'efecte de l'art com a tractament de millora de la malaltia i les tècniques que es podrien aplicar a les parets de l'hospital. Fins i tot les alumnes van visitar i estudiar casos paral·lels al Sant Joan de Déu de Barcelona, a l'Hospital de Palamós i al Centre d'Assistència Primària de Palafrugell».