Les noves urgències de pediatria de l'hospital Josep Trueta de Girona han entrat en funcionament aquest dimarts, després de sis mesos d'obres. Fins ara, aquest tipus d'urgències s'atenien a l'àrea d'urgències convencional, amb un circuit diferenciat del d'adults. Amb aquest trasllat, tota l'activitat pediàtrica quedarà concentrada a la tercera planta on, a més de les urgències, també hi ha hospitalització, neonatologia i la unitat de cures intensives (UCI) de pediatria. L'accés, però, continuarà essent pel servei d'urgències, on es continuarà fent el triatge previ. Les obres d'adequació dels espais, que anteriorment estaven destinats a consultes de ginecologia i obstetrícia, han tingut un cost de 241.000 euros.

El trasllat a la nova zona ha permès doblar l'espai que hi havia fins ara. Així, s'ha passat de 120 a 300 metres quadrats. Aquest increment d'espai ha permès organitzar l'àrea en funció del triatge, és a dir, segons la gravetat del nen. Així, hi ha tres consultes individuals per a nens menys greus, quatre boxs de tractament, un box de crítics i un per a aïllats, en cas que hi hagi algun cas de patologia molt contagiosa.

La nova àrea és més confortable que l'actual, tant per als professionals com per als usuaris, ja siguin pacients o acompanyants. En aquest sentit, una de les principals millores per als pacients és que l'increment d'espai permet que puguin ser dos els familiars del menor i no només un, com passava fins ara. També han dotat l'àrea de tractament de butaques per als acompanyants de les criatures.

L'any 2015 a l'Hospital Trueta es van atendre un total de 13.647 urgències pediàtriques, amb una mitjana de 37,3 atencions al dia, de les quals un percentatge significatiu correspon a urgències derivades dels hospitals comarcals. Les de pediatria van suposar, el 2015, el 22% de les urgències totals ateses a l'hospital.

Paral·lelament, han començat a posar fil a l'agulla en els treballs per reformar la UCI pediàtrica i la neonatologia. En aquest sentit, el 20 de febrer va sortir publicat al BOE l'anunci de la convocatòria de concurs públic per a la licitació de l'obra de reforma per un import total màxim de 390.623,54 euros. El termini màxim per presentar les ofertes és fins al 29 de març. Per dur a terme aquests treballs serà necessari habilitar una àrea per acollir l'activitat provisionalment, mentre es duguin a terme les obres de reforma als espais actuals.

Aquest canvi d'ubicació també ha estat un pas previ a l'inici de les obres d'ampliació del servei d'urgències que començaran a finals d'any, un cop s'hagi fet el trasllat del laboratori clínic al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, previst per a la primavera que ve. L'alliberament de l'espai que el laboratori ocupava permetrà doblar l'espai que actualment està destinat a les urgències.