El passat 16 d'abril va tenir lloc la conferència organitzada per la Fundació Roses Contra el Càncer, 'Arribarem mai a curar el càncer?' a càrrec del Dr. Salvador Macip al Teatre Municipal de Roses.

No tots els dies es té l'oportunitat de poder escoltar una eminència com al director del laboratori de Mecanisme de Mort Cel·lular de la Universitat de Leicester, al Regne Unit, Salvador Macip, el qual treballa en la recerca d'un fàrmac que arribi a curar el càncer.

I precisament, d'això va parlar aquest divendres el doctor en el vestíbul ple a vessar del Teatre Municipal de Roses, de si ´Arribarem mai a curar el càncer?', que era el títol de la conferència organitzada per la Fundació Roses contra el Càncer.

Salvador Macip va oferir una xerrada positiva i esperançadora a les més de cent persones que omplien el vestíbul del recinte teatral, ja que va afirmar que "el càncer ja és curable ara en molts casos, en aquests moments estem per sobre del 50% de curació, i en alguns tipus de càncer estem al 98 o 99% de curació, i en els més freqüents, com el de mama, estem parlant ja del 75 o 80%, uns números que són molt i molt bons", tot i que va reconèixer que càncers com el de pàncrees com el de pulmó "on els percentatges són baixíssims".

L'investigador va assenyalar que "amb temps, recerca i més treballs dels investigadors i mesures de prevenció per part dels ciutadans s'arribaran, també, a curar", afegint que "jo sóc optimista i crec que els nostres fills o nets veuran el càncer com una malaltia, un problema, però no una cosa mortal com ho ha sigut fins fa poc".

El doctor Macip també va explicar en quin punt estan els investigadors en la recerca de fàrmacs que puguin curar el càncer, quins són els nous medicaments que hi ha actualment i quin són els que hi hauran a mig i llarg termini, els quals arribaran "a millorar molt el tractament del càncer, ja que estem arribant a un punt de coneixement a nivell de gens i molècules del càncer, que ens està permetent arribar a una nova generació de nous fàrmacs específics dirigits a la cèl·lula cancerígena, que permetent allargar la vida del malalt, i alguns casos curar-lo definitivament".

L'investigador va afirmar que el càncer no és una malaltia només, sinó 200 malalties diferents, "moltes d'elles les tenim controlades, d'altres, però, encara no, i hem d'aconseguir posar aquestes en el lloc de les primeres per tenir-les totes controlades". I va afegir que la recerca de la cura del càncer estava dirigit en trobar un únic fàrmac, "la bala màgica", que acabaria amb tots els càncers, "era l'objectiu de la medicina fins a principis d'aquest segle, però hem vist que hem de fer el contrari, és a dir, buscar combinacions de tractaments, de fàrmacs molts específics per a cada pacient". I per aquesta direcció es on per van dirigides les investigacions al voltant de la curació del càncer, "perquè la combinació de fàrmacs per a cada pacient suposarà mol més efectivitat, molts menys efectes secundaris, i una curació molt més ràpida i millor".