Núñez també va viure a Portbou

Les duanes i el ferrocarril van portar molta gent a Portbou. Una realitat de la qual, pel motiu que sigui, Portbou no n’ha tret mai gaire pit de cara enfora

Josep Lluís Núnez.

Josep Lluís Núnez. / Europa Press

Marc Verdaguer

Marc Verdaguer

La nova plataforma de continguts de TV3, ara rebatejada com 3Cat, ha estrenat una sèrie documental de quatre capítols sobre Josep Lluís Núñez. En el primer, amb més contingut polític i social que esportiu, es recorda l’arribada a la presidència del Barça de Núñez el 1978. Va ser una autèntica sotragada per a la burgesia catalana de l’època que, fins llavors, s’havia anat passant de mà en mà, de família en família, la presidència del club. Núñez era ric, molt ric, però «no era un dels nostres». Ni havia nascut a Catalunya, ni tenia cap fàbrica. Mentre els blocs de pisos de «Núñez i Navarro» apareixien com bolets a la capital catalana a l’empara de la dèbil legislació urbanística del final del franquisme, Josep Lluís Núñez deixava fora de combat al candidat defensat per Jordi Pujol, Víctor Sagi (va renunciar després de rebre un xantatge anònim), i es convertia en president del Barça. Ho seria durant 22 anys (1978-2000). Però sempre va haver de defensar-se del seu pecat original de ser «un dels nostres». «Que no soc català? Sí amb set mesos jo ja vivia a Catalunya», diu en una antiga entrevista que recupera la sèrie.

I és cert. Però no a Barcelona. Josep Lluís Núnez va créixer a Portbou. Per la feina del seu pare, des dels set mesos fins que tenia set anys, el nen que acabaria sent un dels constructors més poderosos i polèmics (amb condemna inclosa) de Catalunya, a banda de president del Barça, va viure a Portbou. Pel mateix motiu que hi van néixer l’economista Fabià Estapé, la pintora Ángeles Santos Torroella o molts d’altres. Les duanes i el ferrocarril van portar molta gent a Portbou. Una realitat de la qual, pel motiu que sigui, Portbou no n’ha tret mai gaire pit de cara enfora. A diferència del que passa amb la mort de Walter Benjamin a la població «Fabià Estapé no té ni un carrer amb el seu nom i Ángeles Santos Torroella no ha rebut ni un sol homenatge al seu poble», es queixava l’actual alcalde, Gael Rodríguez, hores després de guanyar les eleccions, en una entrevista a l’Empordà que he recordat en saber que Núñez també havia viscut a Portbou.

Subscriu-te per seguir llegint