Opinió

No ens calen justificacions; en podem dir responsabilitats de govern

«No podem acceptar la demagògia del Grup d’ERC que, per mala fe o per desconeixement, asseguren que tots els jonquerencs pagarem a partir d’ara les despeses de manteniment del tram cedit de la Carretera Nacional II»

Tram de l'N-II a la Jonquera.

Tram de l'N-II a la Jonquera. / Josep Ribas

Míriam Lanero

Míriam Lanero

L’equip de Govern de l’Ajuntament de la Jonquera no és massa favorable a respondre crítiques per mitjà de la premsa o de les xarxes. Sempre ens decantem per respondre personalment a les crítiques o a les demandes d’informació dels nostres ciutadans.

En el cas de l’article publicat al Setmanari de l’Alt Empordà del dia 29 d’agost 2023 i difós massivament a les xarxes socials, signat per la portaveu del Grup Municipal d’ERC, Sra. Anna Pérez Mesquida, pensem que és prou important per situar les coses al seu lloc i explicar, sense populismes ni falsedats, el perquè l’Ajuntament ha decidit acceptar la cessió interadministrativa del tram de carretera nacional II, comprès entre la rotonda del polígon del Mas Morató (Esclat) al pont de l’Autopista AP7, a favor de l’Ajuntament.

La Jonquera té unes característiques frontereres conegudes per tots: disposa d’un sector comercial situat al sud de la població que, pel seu volum d’activitat econòmica, d’aparcaments, de vialitat i de característiques dels polígons; unes característiques que segurament no té cap altra població de l’estat espanyol de 3.300 habitants. Tota aquesta activitat fa que la taxa d’atur al nostre municipi sigui d’un 7,5% (dades juliol 2023, Font IDESCAT).

És responsabilitat de l’ajuntament gestionar aquest sector, com qualsevol altre de la població. El considerem jonquerenc com el sector de la duana, el Portús, o qualsevol barri o carrer de la població. I de la mateixa manera que cobrem els impostos i taxes de llicències d’obres, IBI, ocupació de via pública, voreres, accessos, etc., hem de poder oferir a les empreses que ocupen els polígons comercials, les mateixes condicions d’accessibilitat i mobilitat, que qualsevol altre sector de la població.

Per responsabilitat de govern, no podíem permetre que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana de l’estat espanyol, en compliment d’unes normes de circulació de la carretera nacional II, ens tanqués els accessos directes als diferents polígons i activitats econòmiques, com són la Campa, (ja s’ha tancat l’accés directe de l’Autopista al polígon), Hotel Tramuntana, Polígon Vilella i Andamur, o l’accés directe del Gran Jonquera Outlet & Shopping. També perjudicaria l’accés directe de l’autopista a la carretera d’Agullana i a les noves activitats econòmiques del Polígon Ascara de Can Quartos.

Una vegada comprovat que ja han tancat l’accés al Polígon La Campa des de l’autopista, accés amb més de 30 anys d’antiguitat, sense esperar les demandes judicials interposades pels propietaris i ajuntament, rebem l’oferta del Ministeri de Transports de cessió d’un tram de la carretera nacional II al consistori, per tal de poder ser utilitzada com a via urbana. Un cop valorada, es determina que és viable tant econòmicament com tècnicament, amb informes tècnics i jurídics favorables.

L’Ajuntament de la Jonquera disposa de la capacitat tècnica i econòmica suficient per a la gestió d’aquest tram de poc més d’un quilòmetre de la carretera nacional II. I aquesta capacitat econòmica no anirà en detriment de les inversions que necessiten els jonquerencs i no s’utilitzaran els impostos dels jonquerencs i jonquerenques, com de manera populista i demagògica, ens vol vendre el Grup Municipal d’ERC, sense cap responsabilitat de govern. S’utilitzaran una petita part dels impostos i taxes d’obres, d’obertura d’establiments, d’ocupació de via pública, IBI, etc., que es cobren en l’actualitat i de nous que se’n podran aplicar, de les empreses dels polígons del Mas del Pla, la Campa, Mas Morató, Outlet, Vilella i Ascara.

No podem acceptar la demagògia del Grup d’ERC que, per mala fe o per desconeixement, asseguren que tots els jonquerencs pagarem a partir d’ara les despeses de manteniment del tram cedit de la Carretera Nacional II.

L’equip de govern considerem que totes aquestes empreses jonquerenques, els centenars de treballadors que hi treballen i les seves famílies tenen el dret que el seu Ajuntament vetlli pel manteniment i la millora dels seus accessos des de la carretera nacional II i autopista, i per la millora de la mobilitat entre els polígons i de la mateixa carretera nacional i autopista.

Possiblement, l’experiència dels pròxims anys, ens pot fer arribar a poder gestionar tot el tram urbà de la carretera nacional II i millorar també la mobilitat i accessos d’aquest tram nord de carretera nacional.

Subscriu-te per seguir llegint