El periscopi

Roses tocada per la fibra

«És essencial una planificació estratègica de la digitalització que tingui en compte les necessitats de la població i els sectors econòmics de la comarca»

Mohamed El Amrani

Mohamed El Amrani

La nostra dependència d’internet i els sistemes de telecomunicacions sovint passa desapercebuda fins que, de cop i volta, deixen de funcionar sense cap avís previ. A Roses, la caiguda de la xarxa de telefonia durant l’estiu s’ha convertit en un angoixant «clàssic». La sobrecàrrega dels sistemes, causada per la massiva afluència de visitants, és la principal culpable d’aquesta situació. A causa d’aquesta demanda extrema, els servidors es col·lapsen i molts establiments comercials i particulars es queden sense servei. Aquesta realitat ens fa reflexionar sobre la manca de previsió en les infraestructures per afrontar l’increment temporal de població. Entre els més afectats es troben els establiments turístics, que es veuen desproveïts de la possibilitat de realitzar pagaments amb datàfon i es queden amb sistemes interns inoperatius. És un recordatori que hem de continuar exigint la millora de les infraestructures. També cal garantir una connexió fiable i establir alternatives perquè el comerç de proximitat no hagi d’interrompre durant hores, i en dies clau per la seva facturació. Cal fer front comú davant els operadors, però sobretot anar formant i donant eines als comerços perquè puguin tenir plans de contingència de cara a eventualitats extraordinàries relacionades amb la digitalització.

Sense anar més lluny, aquest passat cap de setmana la xarxa per part d’un operador va caure deixant tot el dia a Roses a desenes de persones sense servei. La comarca ha experimentat importants avenços tecnològics, com és l’arribada de la fibra òptica als municipis, però correm el risc de caure en el parany d’una digitalització que ens arrossegui cap a una dependència sense alternatives en casos d’emergència, manca de preparació i a una desigualtat territorial.

La sensació és que s’ha fet sense tenir en compte una actuació global. És essencial una planificació estratègica de la digitalització que tingui en compte les necessitats de la població i els sectors econòmics de la comarca, ja que d’això també dependrà que es puguin desenvolupar noves oportunitats de negoci, sent una destinació intel·ligent i preparada.