Aquesta frase és l’eslògan d’una campanya institucional de promoció de la salut. Consisteix a fer només uns senzills i petits canvis en l’alimentació i consolidar-los. Es tracta doncs de millorar la salut mitjançant una alimentació més saludable.

Ens cal augmentar la freqüència i el consum de fruites i hortalisses, fruita seca i llegums. De fruites se n’han de menjar com a mínim tres peces al dia. D’hortalisses dues vegades al dia. Poden ser crues, com a plat principal o com a acompanyament. De fruita seca només cal menjar-ne un grapat al dia. Cal evitar que portin sal sobreafegida i poden ser tant crues com cuites. Es poden menjar per esmorzar, per berenar, en els aperitius i en els plats principals. De llegums se n’han de menjar 3 o 4 vegades a la setmana. Es poden comprar cuites si no es té temps per cuinar-les. Són molt nutritives i no és un aliment car. Poden ser un substitutiu del peix, la carn i els ous.

Un aspecte molt important per millorar la nostra salut és el de mantenir una vida activa i social. S‘aconsegueix augmentant a la nostra activitat diària trenta minuts extres d’activitat física durant cinc dies a la setmana. Sempre que sigui possible és millor fer-ho en companyia i a l’aire lliure. És bo compartir els àpats i fer-los sense presses ni distraccions.

L’aigua és la millor beguda de què disposem. Es pot beure durant i fora d’àpats. L’aigua de l’aixeta no només és bona, sinó que també té un valor ecològic afegit, ja que ajuda a disminuir el nombre d’envasos. Els aliments integrals són més nutritius que els refinats. I ho poden ser el pa, la pasta, l’arròs i la pastisseria casolana, entre altres. L’oli d’oliva forma part de la nostra dieta mediterrània i és bo tant per cuinar com per amanir. En produïm de molt bons.

Cal triar aliments de temporada i de proximitat sempre que es pugui. Per sort vivim en una zona rica en aquests aliments. Són més bons perquè són més frescos i perquè es conserven millor, no només els nutrients sinó també l’aroma i el sabor. Molts es poden comprar a granel. Cal evitar menjar aliments i condiments que provoquen major risc de patir malalties pròpies del món occidental i que alhora tenen un impacte sobre el medi ambient.

Cal reduir el consum de sal. Molts aliments processats en porten molta. Per donar més sabor als nostres plats, la podem substituir per espècies i herbes aromàtiques. També cal reduir el consum de sucre, tant en els plats –pastissos i dolços ensucrats– com evitant les begudes amb sucres afegits.

De carns vermelles s’aconsella no menjar-ne més de dos cops a la setmana i les processades eliminar-les de la dieta. Els aliments ultra processats tenen poca matèria primera i porten sucres, additius, greixos, midons i sal sobre afegits, que serveixen per donar més gust, més bona olor i una textura diferent als aliments. També s’evitaran.

Si es tingués una balança amb dos platets i en un ens hi posessin una opció d’alimentació poc saludable i en l’altre una de saludable, evidentment sempre s’hauria d’escollir la més saludable. Menjar bé no és gens difícil, només es tracta de recordar quins aliments són més saludables i incorporar-los a la nostra rutina diària. Només fent uns petits canvis, podem menjar molt millor.