L'Alt Empordà està immers en un continu de presentació de projectes per instal·lar captadors d'energies renovables. Probablement el que més rebombori ha causat, sobretot al nostre poble, és el projecte Tramuntana, que preveu la instal·lació de molins de vent dins les aigües de la badia de Roses.

És evident que el planeta necessita que fem un canvi de rumb decidit cap a la generació d'energies netes, però, també és evident, que no podem fer aquest canvi a qualsevol preu.

Des d'Esquerra Republicana, tenim clar que aquesta transició energètica també ha de ser una transició en el model de producció. Hem d'aconseguir deixar de dependre de les empreses que monopolitzen el mercat de la producció d'energia i que són les mateixes que espremen els consumidors, i a les administracions, amb pujades de quotes en temps de pandèmia, entre altres coses. Hem d'aconseguir que els ajuntaments i els veïns i veïnes dels municipis participin en la generació d'energies netes, constituint microcomunitats energètiques i impulsant sistemes d'autoproducció. D'aquesta manera aconseguiríem fer les dues transicions alhora: transició energètica i transició del model de producció i, també, aconseguiríem frenar la proliferació de macro parcs eòlics o solars.

Volem un model de transició que tingui clar quants generadors calen i quin és el lloc ideal on s'han de posar. Un model planificat, que prioritzi sostres de naus industrials i d'equipaments i vorals de carreteres i que protegeixi les nostres zones naturals, el nostre paisatge i la nostra essència. El projecte Tramuntana, per exemple, pretén generar el 95% de l'energia que necessita tota la província de Girona. Més enllà de l'impacte paisatgístic, ambiental i en la fauna, turístic o econòmic que pugui tenir, i que no és gens menyspreable, aquest model de negoci de producció de l'energia que evidentment haurà de gestionar una macroempresa, no és, per res del món, el model que volem per a la nostra comarca ni per al nostre país.

No el volem per a l'Empordà, però tampoc el volem per a l'Ebre. I per això hem de pressionar, tots junts i de nord a sud, perquè s'estableixi una bona planificació i no es comenci la casa per la teulada.