Figueres gaudeix d'una ubicació geogràfica privilegiada, amb comunicacions excel·lents, dues estacions ferroviàries, l'N-II i l'AP-7. Situada molt a prop de França i a 50 minuts de Barcelona (en AVE). A més estem a 15-20 minuts (en cotxe) de racons impressionants, tant de mar com de muntanya. Envoltats d'una comarca única i inigualable; l'Alt Empordà definida com a terra de déus. No en va, els grecs i els romans s'establiren a casa nostra, i avui som hereus de la seva petjada, i en conservem un llegat molt important.

A la ciutat es respira cultura, amb quatre museus: el Museu del Joguet de Catalunya, el Museu de l'Empordà, el Museu de la Tècnica i el Museu Dalí. També tenim tres espais escènics, amb un Teatre Jardí emblemàtic, i un munt d'associacions culturals escampades arreu, que contínuament organitzen activitats culturals. I tot això amb la cirereta de comptar amb el títol de capital mundial del Surrealisme, gràcies al llegat del nostre ciutadà més cèlebre: Salvador Dalí.

Comptem també amb una joia amagada: el castell de Sant Ferran, o la «bella inútil», com fou definida pels militars francesos. Un espai que pot significar un gran pol d'atracció en un futur molt proper. Cal aprofitar la gratuïtat de l'autopista AP-7 per aconseguir un accés nou amb una gran àrea de descans connectada directament amb el Castell, tal com es fa a França. I convertir-lo d'una vegada per totes en un actiu de primera per a la nostra ciutat.

Quan la pandèmia comenci a formar part del passat, el potencial turístic figuerenc ressorgirà com au fènix, i els visitants d'arreu tornaran a la ciutat, cosa que reiniciarà el cercle virtuós perquè la nostra oferta gastronòmica torni a brillar en força i la ciutat recuperi el pols a les seves places i carrers. I això farà que els avui excessius locals comercials buits, tornin a guanyar vida, i la ciutat també.

Perquè la situació actual és fruit d'una crisi que des del 2008 ens ha rondat, i que per desgràcia s'ha vist fermament reforçada amb la Covid-19, que ha provocat un autèntic daltabaix en certs sectors econòmics, que a Figueres tenien molt de pes econòmic. Tot i això la ciutat ha resistit millor que algunes altres, i sens dubte la propera recuperació impactarà també amb més força.

Acabo amb una cita molt americana quan es parla del factor clau per l'èxit de qualsevol projecte Location, location, location i a Figueres la tenim inigualable.