Ja fa uns quants caps de setmana que tenim confinament poblacional. Des del dijous a les deu del vespre i fins al dilluns a les set del matí, quedem confinats a la nostra població. Això, que per mi és un disbarat -i dels grossos- s'ha adoptat per frenar l'expansió de la pandèmia de la Covid-19 en aquesta segona onada. Així a la nostra comarca, que té 68 municipis, i per tant gaudeix de 68 confinaments diferents, ningú es pot moure de casa seva a excepció de les causes justificades. Ara bé, de dilluns a dijous, barra lliure, perquè es veu que el virus només circula el cap de setmana, i entre setmana no hi ha problema (que hem de treballar!).

Evidentment, aquesta decisió presa a uns despatxos lluny del territori, no ha tingut en compte que Figueres és la capital comarcal, i ofereix serveis a tota la comarca. Que a la nostra ciutat el sector comercial depèn en gran mesura del cap de setmana, moment en què la gent de la comarca i de més enllà pot venir a visitar-nos. Enguany, els divendres i dissabtes, Figueres queda exclusivament per als figuerencs i figuerenques, i, per tant, no ens arriba cap visitant de la comarca, molt menys de la resta de Catalunya, i, per descomptat, notem a faltar, i molt, els francesos. Com tampoc no s'ha calculat el greu perjudici a totes aquelles poblacions com: Roses, l'Escala, Llança... de costa que quan tenen més activitat econòmica és precisament durant el cap de setmana (i ara estan aïllades). El confinament perimetral per població és -sens dubte- la millor decisió per perjudicar l'activitat comercial, o, cosa que és el mateix, allò que salvava moltes empreses d'un tancament per manca d'ingressos. I dit això, donem gràcies, que no ens han tancat del tot, com als companys de l'hostaleria, dels centres d'estètica, de la cultura, dels gimnasos i de les activitats esportives. Perquè que et tanquin sense habilitar mecanismes econòmics compensatoris és d'una irresponsabilitat flagrant. Perquè els ingressos es redueixen a Zero, però les despeses continuen puntualment.

Diuen que si tot va bé, a partir del 7 de desembre, el confinament perimetral passarà a ser comarcal, i ja ens podrem moure per la nostra comarca estimada, cosa que ara podem fer de dilluns a dijous, sempre que no estiguem en toc de queda nocturn, i ja se sap que molts treballem precisament aquests dies en què el virus fa festa. Ens esperen uns mesos molt complicats, la pandèmia sembla adoptar una forma de muntanya russa, i ja es parla de tercera onada, potser passat festes, cal canviar d'estratègies i fer-ho millor, de ben segur que en som capaços. I si finalment cal fer un nou confinament total, es diu i es fa, però adoptant totes les mesures de suport econòmic que calguin, perquè, si no, no quedarà ni el tato.

I acabo, enyorant la meva comarca, que fa uns quants caps de setmana que no puc visitar, ja que estic confinat al centre de Figueres, i, si vull veure el mar o la muntanya, m'haig d'escapar de dilluns a dijous...