Imagina que tornes a casa teva després de passar uns dies fora i quan obres la porta 'Sorpresa!' La clau no encaixa, el pany no és el mateix i, a més, s'escolten sorolls de persones desconegudes dins del teu habitatge. Així comença el malson de molts ciutadans com tu que han vist ocupat el seu habitatge.

Després li segueixen trucades a la policia, denúncies i un periple judicial per a poder recuperar alguna cosa que et pertany: la teva llar. Al que cal sumar-hi, en molts casos, coaccions i amenaces dels ocupes que augmenten el desgast emocional -ja molt alt- d'aquell que pateix que uns desconeguts li robin el seu habitatge.

Aquest és potser el cas més extrem d'ocupació il·legal però n'existeixen molts altres: ocupació de segones residències, d'edificis abandonats, de naus industrials, màfies especialitzades a detectar habitatges buits, forçar les portes i buscar persones perquè ocupin la casa a canvi d'una suculenta 'mordida', narcopisos ocupats des dels quals es dispensen drogues? el que tenen en comú totes aquestes situacions és l'ocupació il·legal d'un habitatge, els greus problemes de convivència que generen, les dificultats i elevat cost econòmic dels legítims propietaris per a recuperar un habitatge que els pertany i que amb un gran esforç van adquirir.

Aquestes situacions també les vivim a Figueres i són conegudes per tots. Tant tu com jo podríem enumerar diversos habitatges que han estat ocupats per la força, que estan causant greus problemes de convivència i davant els quals el govern de Figueres no actua per ajudar els legítims propietaris a recuperar la seva casa, restablir la pau social i defensar la propietat privada.

Són moltes les ocasions que des de Ciutadans hem requerit al govern local, ara en mans d'ERC, PSC i la CUP, la necessitat de crear una oficina d'assessorament i ajuda a veïns i propietaris afectats per l'ocupació il·legal dels seus habitatges, que es reforcin les patrulles de vigilància en zones d'especial risc i crear una unitat en la guàrdia urbana especialitzada en aquests delictes.

Peticions totes que han estat desoïdes, potser perquè per ERC, PSC i la CUP és més important defensar als qui ocupen i usurpen un habitatge que al legítim propietari del mateix? Des de Ciutadans ho tenim molt clar: des del govern local cal lluitar contra l'ocupació il·legal, posar a la teva disposició eines per a combatre aquest delicte contra la propietat privada i també exigir al govern d'Espanya que realitzi totes les modificacions legislatives necessàries per a protegir els drets dels legítims propietaris dels habitatges.