Arran de la crisi econòmica (o estafa, segons qui ho valori) es va establir que els pisos que sortissin a subhasta per part de les entitats bancàries havien de ser oferts, en primer lloc, a l'Administració. En aquest procés, que centralitza l'Agència Catalana de l'Habitatge, primer s'ofereixen els immobles als ajuntaments. En cas que no siguin d'interès, la mateixa agència en valora la possibilitat d'adquisició i, si no, ho ofereix a entitats del tercer sector abans que puguin ser adquirits per un privat.

Durant el darrer mandat, des de la CUP es va fer molt d'èmfasi en la necessitat que l'Ajuntament de Figueres tingués un mínim de pisos de gestió municipal per intentar fer front a l'emergència habitacional que vivia (i que viu) la ciutat. Aquesta línia de treball es continua duent a terme des de l'Oficina Local d'Habitatge (OLH) que gestiona el nostre regidor José Castellón, però s'ha volgut ampliar l'oferta d'habitatge de gestió pública. Una oferta que vagi més enllà de l'emergència social i que incorpori al parc municipal pisos dedicats al lloguer d'habitatge públic. Uns pisos que puguin ser oferts, per exemple, a joves de la ciutat per intentar evitar que marxin de Figueres oferint un lloguer assequible.

Habitatges que puguin permetre a persones grans mudar-se a nous pisos o amb menys barreres arquitectòniques (que tinguin ascensor, pla de dutxa, gas ciutat, etc.) i que facilitin el seu dia a dia, o també famílies monoparentals que en una nova situació necessitin un recurs que les possibiliti començar de nou el seu projecte vital a la ciutat sense la soga que pot suposar un lloguer de 500 o 600 euros al mes quan el sou mitjà a la ciutat no supera els 1.200 euros.

Aquesta nova línia, proposada des de Guanyem Figueres, representa una innovació a la ciutat tot i que la majoria de ciutats europees intenten dedicar un mínim del 30% a l'habitatge de gestió pública. És cert que estem molt lluny d'aquesta xifra, i continuarem estant-hi encara que assolim els 200 pisos que ens vam marcar al Pla d'Actuació Municipal a l'inici de mandat. La compra de pisos a grans tenidors no pot ser l'única via per assolir aquest repte i s'haurà de complementar amb l'aplicació de les taxes per pisos buits, per una banda, i per l'altra, amb ajuts a la rehabilitació.

Volem més pisos a disposició de les persones a les quals la seva renda no permet accedir a un habitatge digne i volem reduir l'elevat nombre de pisos buits que hi ha a Figueres. Volem generar habitatge perquè és generar seguretat. Volem oferir possibilitats a qui vulgui viure a Figueres i, alhora, començar a revertir la degradació de molts dels immobles que a l'hora generen una degradació de la pròpia ciutat.