Les situacions d'emergència, com el darrer temporal Gloria, són processos de corresponsabilitat que ens afecten a tots i a totes. Dir-ho és fàcil, fer-ho costa més. Si aquestes situacions esdevenen dins l'entorn escolar, el tema agafa una altra volada. Administracions, nois i noies, docents i famílies hauríem de tenir-ho en compte a l'hora de generar més tensió en moments complicats. Generar tensió vol dir fer de l'opinió personal una directriu a complir i aquesta enviar-la a les xarxes o als mitjans, sense contrastar.

Anar o no anar a l'escola és insignificant en aquest cas, per tant, evitem generar notícies que no siguin contrastades. Els protocols d'emergència, per imperfectes que siguin, s'han de complir. No podem aturar línies d'autocar un cop ja han sortit del seu origen sense oferir alternativa. No podem tancar els centres si han arribat els infants a l'entrada. No podem fer bromes sobre si tenim classe o no. Els adolescents no podeu enviar missatges a casa perquè us vinguin a buscar si abans no s'ha cercat, al correu personal o als canals oficials, el comunicat del centre escolar amb les explicacions oportunes. Els centres, en aquest cas, no tenim la primera paraula, però sí l'última. Cal aprofitar-ho per donar una bona i ràpida comunicació, un cop arribi.

Cal que tinguem un Pla de Comunicació de Centre que informi les famílies sobre el circuit que se segueix en aquests episodis, abans que passin. Anar més a poc a poc no vol dir posar en perill ningú, si es té clar quin és el camí a seguir i s'informa d'ell, Keep Calm.

Aprofitem l'episodi per parlar-ho després a les classes, generar un protocol postllevantada, muntar una sortida o suggerir als infants i famílies que destinin unes hores del cap de setmana per anar a netejar platges o rius. Empoderar l'alumnat vol dir fer-los responsables per estar a l'altura dels moments difícils que ens toca i tocarà viure. Un senzill acte de neteja col·lectiva ens pot fer sentir més societat.

Vaja, que tornarem a tenir altres Gloria i estaria bé que tots plegats aprenguéssim a mullar-nos d'una altra manera.