En l'últim estudi publicat a la revista científica Nature Communications es mostren les possibles conseqüències que tindran totes les costes del món a conseqüència del canvi climàtic. La pujada del nivell del mar serà una de les conseqüències del canvi climàtic, i Espanya també estarà afectada seriosament, tal com es pot apreciar en les estimacions realitzades per aquest organisme. Més de 250.000 afectats a Espanya, i sobretot, Empuriabrava.

Recentment, a TV Roses va haver-hi un debat sobre aquesta situació d'Empuriabrava: « El futur d'Empuriabrava, a debat. Com us agradaria que fos Empuriabrava d'aquí a 25 anys». Els membres de la taula eren persones molt preparades i representatives d'Empuriabrava, i ens van retornar la confiança en el nostre futur. Tranquils. A l'estranger hi ha sistemes tècnics per a solucionar la pujada del nivell de la mar, i són fàcils d'aplicar.

Si aquests són els gestors que ens han de solucionar els nous reptes que ens trobarem en el futur, com ara la pujada del nivell del mar, la necessitat de pujar els ponts, la possible ampliació amb una dàrsena nova... ESTEM MORTS.

Arran d'una concessió franquista, els veïns d'Empuriabrava hem patit, durant quaranta anys, la falta d'inversions i manteniment d'aquests canals, sense tenir clars els terminis i els àmbits de la concessió. Una gestió fosca i abusiva que ha arruïnat tota la zona del sector del Club Nàutic. Degradat, brut, mal manteniment i pitjor il·luminació. Ens han passat per davant Roses, l'Escala i fins i tot l'Estartit. Un desastre. L'any 2007 es va presentar, amb el Club Nàutic com a marc de fons, el vergonyós pacte antinatural ERC, ENTESA, PP i la trànsfuga.

L'any 2012, l'equip de govern de Xavier Sanllehí va decidir, després de veure les necessitats reclamades pels usuaris, començar les negociacions per assolir la gestió dels canals d'Empuriabrava. El 2015 va entrar un nou equip de govern amb Assumpció Brossa al capdavant, i la voluntat de continuar amb les negociacions va ser ferma.

Quan va entrar a dirigir l'Ajuntament, el senyor Salvi Güell va fer unes declaracions pel cinquantè aniversari de la Marina en què deia que volia continuar les negociacions, i que esperava que el 2017 la concessió ja estigués en mans de l'Ajuntament.

Estem al 2020. Després de 40 anys, ara la concessionària diu que farà inversions, millores en el manteniment i que serà més transparent. Sembla que l'Ajuntament de Castelló sigui un titella de la concessionària dels canals.

Què li passa, senyor Salvi Güell?