El periodista Herb Caen afirmava que «Una ciutat no es mesura per la seva longitud i amplada, sinó per la seva amplitud de mires i l'alçada dels seus somnis».

Els somnis de les ciutats requereixen esforç i implicació per poder-los fer realitat, i les seves entitats i associacions són, sens dubte, un dels nuclis on es generen. Hem de treballar tots conjuntament i procurar que totes aquestes persones implicades en associacions i entitats puguin seguir ajudant a assolir grans idees de present i futur per Figueres.

Des de l'any 1995 tinc la sort i l'orgull de poder col·laborar amb la Casa Cultural d'Andalusia de Figueres i, com jo, tantíssimes persones anònimes dediquen el seu temps i esforç en àmbits molt diversos per fer ciutat i ajudar a millorar-la. Gent que potser en algun moment de la seva vida ha passat o passarà per la política municipal, experiència que recomano a tothom per poder tenir una visió més àmplia de la ciutat i entendre la complexitat de l'administració pública. Aquest fet enriqueix. Per una part, el plenari municipal amb la presència de persones que provenen d'entitats i societat civil implicada, i, per altra banda, nodreix les entitats de persones amb coneixements de la gestió municipal.

Això, a simple vista, hauria de ser un fet positiu per a ambdues parts; malauradament no sempre és així.

A l'hora de la veritat algunes entitats de la nostra ciutat es troben amb una falta de diàleg, col·laboració i voluntat d'enteniment per part de l'Ajuntament. Aquests entrebancs, tristament, són provocats per prejudicis de caràcter polític. Les entitats no són ni haurien de ser el monopoli de cap partit polític, perquè estan formades per persones d'orígens i d'ideologies molt diversos.

El respecte i el sentit del bé comú és el que ha fet que creixin i perdurin en el temps, i així hem de fer que segueixi sent, perquè les entitats fan la ciutat.