Quan va morir Salvador Dalí, el 23 de gener de 1989, jo era un marrec de 8 anys. Poca cosa en recordo, llevat de l’enrenou que es va viure a la ciutat durant uns quants dies i que aleshores jo no podia valorar amb tota la seva magnitud. Ara recordem el nostre figuerenc més universal en el 30 aniversari de la seva mort amb la idea ben certa que Dalí estimava Figueres i Figueres ha de respirar Dalí.

Avui Dalí és una icona mundial que atrau milions de visitants a Figueres, un artista universal, admirat per tothom, que tenim la sort de poder projectar al món des de la nostra ciutat. Coneixedors d’aquest valor (que moltes urbs envegen!), volem exercir com a perfectes amfitrions de l’ingent turisme cultural que ens visita, un públic àvid de contemplar l’obra daliniana que alhora busca itineraris i referents del pintor més enllà de les parets del magnífic espai del Museu.

Des de l’Ajuntament, treballem per estendre el relat dalinià a tota la ciutat posant en valor els escenaris que permeten entendre els orígens i l’entorn familiar del pintor, així com la seva relació amb els artistes empordanesos coetanis.

L’obertura de la casa natal -comencem les obres al març-, serà l’inici d’un nou eix vertebrador que consolidarà l’essència de Figueres com a ciutat de Dalí.

L’objectiu que com a alcalde m’he proposat és assolir el somni recurrent que sempre hem tingut els figuerencs i les figuerenques: que els nostres visitants facin estada a Figueres i que en gaudeixin, que no siguem una destinació de pas, i que puguem mostrar al món el nostre valor com a ciutat.

L’interès per Dalí creix. Figueres és Dalí i Dalí és Figueres, un binomi indestriable que volem estendre a tota la ciutat, tenint el Museu Dalí com a centre neuràlgic, però no com a únic i exclusiu pol d’atracció.

Amb la casa natal i l’adquisició del pis on va viure Dalí, ampliem el circuit turístic perquè tothom pugui descobrir el seu vessant íntim, més familiar, de la primera època, que sens dubte completarà la visió del pintor ja consolidat que ofereix el Museu Dalí. Així mateix, ampliarem els punts d’interès dels turistes per la ciutat consolidant un recorregut turisticocultural important: Museu Dalí, Museu del Joguet, Rambla, Museu Empordà, casa natal i pis on va viure Dalí, Casa Empordà i Museu de la Tècnica.

Fa poc que s’ha obert una nova etapa presidencial a la Fundació Gala-Salvador Dalí, que a hores d’ara ja exemplifica una voluntat d’obrir horitzons de col·laboració amb la ciutat. En aquest sentit, esperem amb il·lusió l’exposició i el gran esdeveniment cultural que es preparen per a l’any 2020 a Figueres, que seran un bon punt d’inflexió i de confluència de totes les sinergies per potenciar aquest binomi universal: Figueres i Dalí.