Rellançar el Teatre-Museu Dalí com a centre neuràlgic de l'acció de la Fundació Dalí, així com tot el Triangle Dalinià. Aquesta voluntat, que es traduirà amb una gran exposició a Figueres el 2020, és un dels pilars del projecte d'acció molt directe i estratègic que vol desenvolupar els propers cinc anys el Patronat de la Fundació, presidida per Jordi Mercader. Així ho anunciat ell mateix en una roda de premsa celebrada al Teatre Museu Dalí.

Un centre museístic que també es va veure sacesjat per la situació política de Catalunya en el darrer trimestre del 2017, quan va veure caure un 8% el nombre de visitants dels Museus Dalí. El secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas, ha explicat que durant els nou primers mesos de l'any passat el nombre de visites va augmentar en un 8% respecte de l'any anterior però que durant els darrers tres mesos, a partir de l'octubre, la xifra va baixar fins a situar-se a vuit punts negatius respecte del 2016. Malgrat això, el còmput global s'ha tancat amb dades positives. El nombre de visitants al triangle dalinià va créixer l'any passat en un 5,56%, amb 1.444.853 visitants.

El secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas, ha explicat que tot i les dades positives, els museus van patir un important descens a finals de 2017 i que atribueixen a la situació política de Catalunya. En aquest sentit, ha explicat que durant els nou primers mesos van registrar un augment de visites d'un 8% però que des de l'1 d'octubre (coincidint amb el referèndum) fins al desembre, van patir una baixada del 8%, sobretot de visitants provinents de l'Estat espanyol i de França.

Peñuelas ha assegurat que aquesta tendència s'ha mantingut durant el primer trimestre d'aquest any, sobretot propiciada per grups d'estudiants francesos i italians que van fer les reserves el mes d'octubre i que, finalment, no els han visitat.

En xifres globals, la baixada durant aquests primers tres mesos de l'any ha estat del 3,5% i afecta majoritàriament al museu de Figueres. Tot i això, durant aquest mes de maig les xifres s'estan recuperant.

A nivell econòmic, els museus han tingut un excedent d'uns 3,3 milions d'euros (MEUR) i han invertit 3,6 MEUR en l'adquisició de pintures i obres gràfiques, 581,066,98 euros dels quals a millorar les condicions de conservació, exposició i administració del patrimoni cultural. Entre les actuacions realitzades, destaquen la rehabilitació integral de la sortida del museu de Figueres, la de la sala d'obres mestres la reforma parcial de la botiga principal del museu. També s'ha rehabilitat l'habitació de la Gala i s'ha creat un nou espai expositiu a Púbol. A Portlligat, s'ha reformat el Saló del Tro, entre d'altres.

Durant la presentació de la memòria de 2017, el nou president de la fundació, Jordi Mercader, ha anunciat que elaboraran un pla estratègic per donar un nou impuls a la institució i potenciar la seva presència a Figueres. En aquest sentit, ha avançat -tot i que no ha volgut donar-ne detalls- que estan preparant un esdeveniment a la ciutat per al 2020. La iniciativa comptarà amb una "dimensió expositiva" però també tindrà una vessant vinculada a la part intel·lectual del geni empordanès.

Mercader ha assegurat que s'inicia una nova etapa que té com a objectiu convertir la fundació en un centre de referència en el món de la cultura reconegut internacionalment i que el museu de Figueres es converteixi en una mena de "clúster" museístic. També volen potenciar la resta del triangle dalinià, augmentar els ingressos, fer de la Torre Galatea el "centre espiritual del món" tal i com volia el pintor i reforçar les actuacions legals i de defensa del llegat de l'artista.

Objectiu: la Xina

Una altra de les apostes clau continua essent el mercat xinès. En aquest sentit, tant Mercader com Sevillano han assegurat que estan treballant en una actuació global i "estratègica" al país asiàtic amb l'objectiu de "generar una presència ben gestionada i consolidada a la Xina". L'any passat van signar un acord amb la Universitat de Pequín i ara la col·laboració continua amb la traducció del catàleg raonat al xinès. Sevillano ha anunciat que en aquests moments estan treballant amb les institucions més importants del país per poder fer una exposició de "retrospectiva" que "marqui època i sigui referencial". Aquest projecte també veurà la llum d'aquí a dos anys.