L'equip del programa «El foraster» ha estat reconegut per la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya amb el premi FAGiC 2018, pel programa dedicat al barri de la Mina. La Federació entrega aquests premis per onzena vegada, amb l'objectiu de reconèixer la tasca de persones, associacions o institucions per la seva contribució al desenvolupament social, individual i col·lectiu del poble gitano.

«El foraster: la Mina» és un itinerari que no deixa indiferent Quim Masferrer, que comença sentint-s'hi més foraster que mai i acaba sentint-se un més del barri. Un barri desconegut, marginal, misteriós, ple de tòpics, però també ple de vida, somnis i esperances, com les de qualsevol altre barri o població de Catalunya. Un lloc on et pots identificar amb els seus habitants més del que et penses.

Allà coneix un seguit de personatges que el condueixen en el seu periple homèric, i que porten en Quim a la convicció que tots som més semblants del que realment ens pensem: el tío Lele, un dels patriarques més carismàtics del barri, que donarà uns quants consells de supervivència. I també la Loli i la Maria, unes gitanes d'allò més simpàtiques, que no només li explicaran per què la vida és més senzilla del que sembla, sinó que li prepararan una de les seves especialitats culinàries, l'arròs amb mongetes.

En aquest recorregut per un barri tan singular com fascinant, Masferrer es retroba amb el campió olímpic Gervasio Deferr, que va decidir retirar-se de l'esport professional i establir-se a la Mina. Coneixerà també el Jamonero, l'home que més en sap, d'ocells, de Catalunya, i l'Antònia i l'Angelita, de Vic i Màlaga, respectivament, que es van conèixer de ben petites a les barraques del Camp de la Bota i que segueixen la seva amistat seixanta anys després.

Després de visitar la Mina, el concepte d'aquest mític barri ja no serà mai més el mateix d'abans.