El dimarts 11 d'octubre, a partir de les 21.55, 'Sense ficció' estrena 'El viatge de l'Unai', una coproducció de TVC i OHM Production, dirigida per Andoni Canela. L'aproximació a la natura del planeta a través de les aventures d'un nen de 10 anys, l'Unai, i la seva família. Les peripècies i les emocions d'aquest nen converteixen el viatge en una experiència singular, que té la natura com a eix principal.

L'Unai, que viatja amb tota la família -el pare, la mare i la germana de 4 anys- durant quinze mesos seguits, descobreix els valors de la naturalesa a través de la feina del pare, fotògraf professional de natura i medi ambient, que fa la volta al món tot intentant mostrar la bellesa de la vida salvatge i la necessitat de preservar-la. El repte de trobar set animals emblemàtics i amenaçats i de poder fotografiar-los es converteix en el fil conductor del viatge del nen i la seva família per tot el món (Europa, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, l'Antàrtida, Austràlia, Àsia i Àfrica). Llops, elefants, pumes, bisons, pingüins, calaus i cocodrils són els animals protagonistes d'un viatge apassionant per tots els continents.

El procés de descoberta de l'Unai, a través de l'observació, l'anàlisi, l'estudi i el gaudi de la natura, permet a l'espectador conèixer i acostar-se a entorns naturals de tot el planeta d'una manera més espontània, apassionant i colpidora. La interacció de l'Unai -i dels pares i la germana- amb la natura provoca experiències úniques i molt emotives, que generen una reflexió sobre la necessitat de conservar la vida salvatge i també desperten l'interès i l'afecte cap a un entorn natural més immediat.

La natura, a més, es presenta com un marc fonamental en el creixement ric i feliç dels nens protagonistes. Això es percep en totes les activitats quotidianes d'aquests infants: el joc, el desenvolupament de la imaginació i la creativitat i l'aprenentatge constant són presents a tot el documental.

Una de llops

Després d''El viatge de l'Unai', la sessió doble de 'Sense ficció' continuarà amb l'estrena de 'Falsos enemics: la guerra contra els llops', producció de Pyramid Productions amb direcció de Geordie Day.

El naturalista Kevin van Tighem fa una croada personal per salvar els llops i els ecosistemes en perill d'extinció als dos costats de les Muntanyes Rocalloses del Canadà. El documental 'Falsos enemics: la guerra contra els llops' ('Unnatural enemies: wolves') el segueix en les seves investigacions sobre els llops, parlant amb els ramaders, reunint-se amb els ecologistes i els funcionaris del govern i intervenint en fòrums públics.

Després de quaranta anys investigant, Van Tighem és un dels principals experts i activistes en la protecció dels llops a l'oest del Canadà i té la certesa que els llops continuaran tornant als parcs de Kananaskis Country fins que s'extingeixin. Malauradament, avui aquesta és una possibilitat real. Una costeruda batalla contra totes les parts implicades, ramaders, govern i, fins i tot, ecologistes.

Els ramaders diuen que els atacs de llops famolencs al bestiar en les terres de pastura els costa milers de dòlars cada any i pressionen les autoritats perquè regulin el sacrifici de llops per minvar-ne el volum dels grups. De la seva banda, els ecologistes també s'oposen a qualsevol sacrifici, cosa que Van Tighem considera poc intuïtiu, perquè una vegada que els llops comencen a caçar bestiar, pot tenir un efecte de contagi entre grups de llops perquè es tracta de preses fàcils.

Van Tighem suggereix una solució diferent, mitjançant un control mesurat del govern: reemborsar els ramaders pel bestiar que es mengen els llops, matar només els llops que mengen bestiar i prohibir la caça i la matança de llops per part dels ciutadans.

Fins ara ha estat impossible aconseguir que els governants engeguin cap campanya per salvar els llops. El govern no respon i la major part de la població tenen por; no volen llops prop de parcs, càmpings, estacions d'esquí, i encara menys prop de cases, granges i ranxos. I hi ha un problema afegit: els llops no voten.