El dissabte 6 d’agost, a les 23.15 el programa recupera els següents treballs de la temporada: a 'La creu i la pistola' ('The cross & the gun'), l'historiador i expert en temes relacionats amb la màfia italiana, John Dickie, investiga els execrables vincles que ha tingut l'Església catòlica amb el crim organitzat.

I després, 'Brasil: el sol negre' ('Bresil: soleil noir') explora un desastre ecològic i social que els dirigents brasilers no havien previst quan, fa 15 anys, un Brasil eufòric celebrava el descobriment d'immensos jaciments submarins d'hidrocarburs.

'La creu i la pistola'

Durant dècades, una institució per a la qual la santedat de la vida ho és tot ha estat estretament lligada a una organització que té com a activitat diària la mort. I a l'altar d'aquesta nefasta aliança, la sang dels innocents. Fins al juny del 2014, quan el papa Francesc excomunicava tots els mafiosos per primera vegada en la història de l'Església.

Indignat, en gran mesura per l'assassinat d'un nen de 3 anys, el pontífex podria haver actuat de manera precipitada, mossegant més del que realment pot mastegar. El papa més popular en molts anys es troba en un moment decisiu i l'èxit de la seva croada contra la màfia revelarà si realment el canvi és factible.?

'La creu i la pistola' ("The cross & the gun") mostra com en són de boiroses les línies vermelles que l'Església catòlica ha posat a la màfia, que seran molt difícils de respectar; revela com de profundament religiosos són els mafiosos i com la màfia utilitza la religió per promoure la seva agenda.

Alhora, el documental posa de manifest que l'Església i la màfia han constituït sovint un matrimoni de conveniència, la fortuna del qual depèn encara avui, en moltes parts d'Itàlia, més de la col·laboració i el compromís que de la confrontació.

Amb l'ànima de l'Església catòlica en joc, aquesta investigació es pregunta si es pot afirmar amb rotunditat que Francesc ha guanyat la guerra contra el crim organitzat. Aquell juny del 2014, Francesc va visitar Calàbria, regió empobrida i llar de la màfia italiana més potent i alhora més desconeguda, la Ndrangheta.

Hi va anar per conèixer la família de Cocò Campolongo, un nen de tres anys que va morir quan es va interposar en el camí dels assassins del seu avi. La reacció vehement de Francesc va sorprendre tothom, inclosos els seus mateixos col·laboradors: "La Ndrangheta és l'adoració del Mal i el menyspreu pel Bé comú. Els mafiosos no estan en comunió amb Déu. Són excomunicats!"

Només una setmana més tard, a la localitat calabresa d'Oppido, una processó amb una estàtua de la Mare de Déu es va aturar davant la casa d'un cap local de la Ndrangheta que acabava de sortir de la presó. Indignada, la policia va abandonar l'escena. El clergat no ho va fer, tot i que l'Església i la màfia són ara oficialment enemics.

'Brasil: el sol negre'

A començament de segle, el Brasil vivia una època d'eufòria. El país era una potència petroliera. L'aleshores president Lula da Silva feia una gran aposta pel petroli en alta mar i aconseguia una increïble font de riquesa i prometia compartir-la des del poder: "És el petroli el que donarà als nostres joves la possibilitat d'estudiar, d'obtenir el que no tenen! Vull que tots els fills de tots els treballadors tinguin dret a anar a la universitat fins que siguin nomenats doctors i que això passi a tot el país".

Eufòria, entusiasme, malbaratament... El Brasil guanya la candidatura per organitzar el Mundial de Futbol i els Jocs Olímpics el 2016. La cosa no podia anar millor...

Quinze anys després, el país viu, desil·lusionat, la cara més trista del "boom" del petroli. A finals del 2014, la companyia nacional d'hidrocarburs Petrobras estava immersa en un greu cas de corrupció, el preu del petroli s'havia enfonsat, l'acció de la companyia nacional és desmuntava i arreu del país s'aixecaven veus per denunciar la dramàtica acceleració d'una contaminació que pot posar en perill fins i tot les proves de vela dels Jocs Olímpics d'aquest estiu.

A principis del 2015 encara quedava petroli al Brasil, però avui els brasilers ja tenen la certesa que comparteixen més problemes que prosperitat. El petroli ja no és el somni. "Brasil: el sol negre" ("Bresil: soleil noir") fa balanç d'un desastre que els líders brasilers no havien previst. I ho fa a través de la lluita i de la mirada d'un personatge icònic: un simple pescador.