"Collita 2015" s'endinsa en la situació actual i les perspectives de futur del vi català. Per primera vegada, el vi de les diverses denominacions d'origen catalanes plegades ha superat les vendes de La Rioja (33 per cent davant de 29 per cent) en el consum a Catalunya.

En paral·lel a la conquesta del mercat metropolità, les marques intenten ampliar les exportacions, aprofitant que el vi s'ha convertit en beguda de prestigi en molts països desenvolupats i emergents. En el concert mundial, però, es troben amb tres-centes cinquanta mil marques competint.

"Collita 2015" s'ha centrat en les dues zones productores catalanes més allunyades geogràficament: l'Empordà i la Terra Alta. Coincideixen en una generació de joves formats per a la vitivinicultura que han apostat per la qualitat a partir de les varietats autòctones, com les garnatxes i les carinyenes.

Tanmateix , el vi de l'Empordà i de la Terra Alta es diferencien pel context social i econòmic i, en conseqüència, per les possibilitats de comercialització.

La Terra Alta depèn del vi per a la subsistència comarcal, amb un extraordinari percentatge de viticultors: mil quatre-cents en una població total de només onze mil persones. La Denominació d'Origen Empordà viu de les vinyes de tres-cents trenta productors en dues comarques que sumen cent setanta-mil habitants.

El caràcter turístic de les comarques gironines (gairebé cinc milions de visitants l'any passat) aporta un gruix excepcional de potencials consumidors al vi produït a l'Empordà.

A la Terra Alta, l'enoturisme és una activitat tot just incipient. Amb un volum baix de visitants, la meitat de les ampolles de vi amb DO van a l'exportació.