'60 minuts', el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat arreu del món, emet, el dimecres 20 d'abril, a les 23.15, el reportatge 'La rebel·lió dels drons', dirigit per Peter Yost i produït per producció de PBS Internacional

Amb la nova generació de robots voladors -des de diminuts sensors que prenen decisions pel seu compte fins a avions gegants no tripulats- podrem veure drons tan grossos com un avió jumbo o tan petits com ocells desenvolupant accions extretes directament de la ciència-ficció. Els drons estan canviant la nostra relació amb la guerra, la vigilància i, fins i tot, entre uns i altres de manera sorprenent i terrorífica.

Però quanta gent coneix realment els drons i les seves capacitats? Molts dels requisits necessaris per obtenir aquests aparells i les seves possibilitats -matar, entre altres- s'ha mantingut en secret. 'La rebel·lió dels drons' ('Rise of the drones') descobreix les tecnologies d'avantguarda que enceten un nou capítol de la història de l'aviació.

La tecnologia permet a l'usuari de l'avió no tripulat descobrir pràcticament qualsevol persona i en qualsevol lloc, independentment de les fronteres nacionals, cosa que planteja un seguit de preguntes al voltant de la regulació internacional. En l'últim any, els Estats Units (EUA) han dut a terme centenars d'atacs aeris en quatre països. Només els que s'han fet a l'Afganistan formen part d'una guerra autoritzada públicament, mentre que els atacs practicats al Pakistan, Somàlia i el Iemen són operacions encobertes. El govern dels EUA afirma que els avions no tripulats han delmat els principals líders d'Al-Qaeda amb baixes civils limitades, però els analistes lluiten per verificar-ne tots els detalls.

Els drons suposen un nou element en la guerra tàctica, però aquest canvi no és limita només a una revolució americana. Hi ha 55 països més que actualment els construeixen, els compren o els fan servir en la robòtica militar aèria, i no només per caçar l'enemic. A algunes persones els ha començat a preocupar el fet que d'aquí a pocs anys els EUA puguin tenir 30.000 avions creuant-se al cel acumulant informació.

'La rebel·lió dels drons' proposa una reflexió sobre aquesta qüestió i posa llum sobre la cultura secreta dels drons i la seva evolució en els camps de l'enginyeria, la robòtica, l'aviació i l'aeronàutica, i fa una extrapolació sobre què podria significar si totes aquestes capacitats acaben sent d'ús generalitzat dins de les fronteres nord-americanes, per part dels governs o d'organitzacions privades i ciutadanes.