'60 minuts', el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat arreu del món, emet, el dimecres 27 de gener a les 23.15, el reportatge 'L'ascens d'Estat Islàmic', dirigit per Martin Smith i Linda Hirsch. Una producció de: Frontline (PBS) i RAINmedia.

El jihadisme ha atacat França -la massacre de 'Charlie Hebdo'- amb una extrema crueltat. Joves musulmans radicalitzats d'arreu del món s'emmirallen en grups com Estat Islàmic o combaten al seu costat a Síria i l'Iraq. Com va sorgir EI?

Desenes de milers de joves musulmans radicalitzats arreu del món han optat per lluitar a Síria i a l'Iraq atrets poderosament per Estat Islàmic, el grup jihadista hereu d'Al-Qaeda que, en poc mesos, ha aconseguit conquerir un enorme terreny de Síria i, sobretot, de l'Iraq, per establi-hi un nou califat. A Europa, als països occidentals, com s'ha demostrat tràgicament a França, hi ha el gran temor que aquests joves que han decidit combatre a Síria i a l'Iraq, al costat d'Estat Islàmic i d'altres grups jihadistes, o que se senten imperiosament atrets pels seus mètodes i que s'han radicalitzat, atemptin també a Occident amb una crueltat similar.

Però, com pot ser que Estat Islàmic hagi assolit, davant d'exèrcits i potències experimentades, el seu actual domini territorial i notorietat?

El reportatge 'L'ascens d'Estat Islàmic', produït pel programa de referència de la cadena nord-americana PBS, 'Frontline', va a l'arrel de la qüestió.

A través d'entrevistes en profunditat de polítics iraquians, nord-americans i caps militars, el document explora i explica com Estat Islàmic ha estat capaç d'esdevenir allò que un dels entrevistats anomena "l'Al-Qaeda que Ossama bin Laden va somiar construir".