Des de principi d'any ja han mort més de 1.600 persones en aigües del Mediterrani que volien arribar a les costes d'Itàlia, a Europa, fugint dels conflictes armats al Pròxim Orient i a l'Àfrica i de la pobresa. Una xifra dramàtica, si es té en compte que durant tot el 2014 van morir 3.000 persones.

És, per a moltes organitzacions humanitàries i, ara, per a les mateixes autoritats de Brussel·les, la conseqüència d'haver aturat l'operació de salvament Marenostrum, el pes econòmic de la qual la suportaven en solitari les autoritats italianes fins al novembre passat. La falta de recursos del govern de Roma va posar fi a Marenostrum. L'operatiu va ser substituït per Tritó, una estratègia marítima destinada més al control de les fronteres, de les aigües del sud de Sicília, que no pas al salvament de persones. Ara es torna a reivindicar Marenostrum i la solidaritat de tots els membres de la Unió Europea, amb quotes de refugiats per a cada país.

En el reportatge 'Al rescat del naufragi' s´assisteix a una operació de salvament protagonitzada per la fragata 'San Giorgio', de la Marina italiana. Una operació que, segons els seus protagonistes, vol impedir que el Mediterrani deixi de ser el que és ara: un autèntic cementiri per a tots aquells que volen fugir de la mort i l'extrema pobresa. Marenostrum va sorgir com a resposta a la mort davant de les costes de l'illa de Lampedusa, el 3 d'octubre del 2013, de més de 350 persones.

Les càmeres viatgen al 'San Giorgio' des de port i són testimonis del trasbals i de les reflexions de tot el personal destinat a l'operatiu, fins que els radars de la fragata capten el senyal d'una embarcació a la deriva plena d'immigrants. S´assistirà en detall a la difícil maniobra de salvament i, finalment, a l'empatia obligada dels tripulants del 'San Giorgio' amb el drama humà dels refugiats.

El reportatge actua de denúncia perquè la UE destini molts més mitjans per evitar aquesta catàstrofe humana.