Concurs

El millor xuixo del món s'escollirà aquest diumenge a l'Escala

La vila marinera és la seu de la final de la quarta edició del Concurs Mundial del Xuixo 2024

Obrador de xuixos.

Obrador de xuixos. / Marc Martí

Empordà

Empordà

Pastisseries, forns i restaurants d'arreu es trobaran aquest diumenge 10 de març a l'Escalaper disputar-se un títol singular: el de Millor Xuixo del Món. I és que la vila marinera és la seu de la final de la quarta edició del Concurs Mundial del Xuixo, impulsat pel gastrònom Salvador Garcia-Arbós.

El certamen començarà a les 10.45 hores, quan, a l'Alfolí de la sal, tindrà lloc el Concurs per a professionals. Més tard, a les 12 hores, es farà un 'Xuixcooking' a càrrec d'Agustí Juhé a la plaça de la Sardana. A les 12.45 hores arribarà el moment més especial: l'anunci dels guanyadors. I a les 13 hores, se celebrarà una Xuixada popular, també a la plaça de la Sardana.

Pel que fa a les bases del concurs, especifiquen que només s’admeten xuixos de crema artesana i farciments abans de fregir. El jurat valorarà l’aspecte visual exterior, el sabor equilibrat entre la fritada i la crema, la cocció interior i exterior de la massa, i la qualitat de la fritada.

El concurs és organitzat per Monkeys Communications amb la col·laboració de l’EPGB i el suport de l’Ajuntament de l’Escala, la Diputació de Girona i els gremis de forn i pastisseria de Girona. El certamen va néixer el 2018, l'any del centenari del naixement d’aquest dolç tradicional, amb l’objectiu de posar-lo en valor.

Pastisseria Juhé, la guanyadora del 2022

Cal destacar que el Concurs Mundial del Xuixo 2024 té lloc a l'Escala perquè la pastisseria escalenca Juhé va ser la guanyadora de la darrera edició, la del 2022. En aquest sentit, la seu del certamen és itinerant i es fixa en el municipi de l’últim premiat.

El 2022, la pastisseria Juhé, amb Agustí Gardella al capdavant, es va imposar a una trentena de pastissers. El xuixo que va presentar l'establiment escalenc, segons va valorar el jurat, destacava per la qualitat de la crema i del fregit, així com el sabor i l'aspecte interior del dolç.

Les vencedores de les dues primeres edicions del Concurs van ser la pastisseria Padrés de Banyoles (2018) i la Fleca Pa Artesà del Vallès (2020).

TEMES