Els menjars nadalencs es caracteritzen per posar una quantitat, generalment excessiva, d’aliments damunt la taula. Entre els aperitius no falten el foie o els embotits, i com a postres, són típics els polvorons, torrons o el massapà, d’alt contingut en greix i sucre tots ells. Sumat a la ingesta d’alcohol que augmenta en aquesta època d’any, ens trobem davant d’un còctel perillós que és més que recomanable controlar.

Trucs per evitar els excessos als àpats durant les pròximes festes nadalenques

L’ajustat del calendari d’aquestes celebracions no dona facilitats excessives. El sopar de la nit de Nadal gairebé s’enllaça amb el dinar de Nadal, i el mateix passa entre la nit de Cap d’Any i el dia d’Any Nou. Per aquest motiu, Patricia Escribano, nutricionista de Blua de Sanitas, recomana seguir aquesta sèrie de consells que ajudaran a evitar els excessos, així com a no caure en errors tan comuns com estesos entre la població.

Evitar dieta prèvia

Posar-se a règim els dies abans de les festes té un efecte rebot que resultarà perjudicial, ja que provocarà un augment de la gana en els dies clau com la nit de Nadal o la nit de Cap d’Any, en què es té accés a una quantitat excessiva de menjar.

Els aperitius

Generalment, es tracta d’aliments amb molt de greix (formatges o embotits) que, si no podem menjar-los amb mesura o no és recomanable que en mengem per les nostres circumstàncies de salut personal, és millor substituir per altres més lleugers i diürètics com espàrrecs, carxofes o cabdells d’enciam.

Alternar alcohol amb aigua

Entre copes de vi o cervesa, convé incloure un got d’aigua que, a més de satisfer la set, ajuda a reduir la ingesta de begudes alcohòliques o refrescos edulcorats. Mai hem de superar els límits recomanables d’alcohol i molt menys si després hem de conduir o fer alguna activitat que comporti la nostra total concentració. Beure amb mesura és el millor consell.

Senyals del cos

L’aconsellable és arribar a les postres sense necessitat de descordar el botó dels pantalons. A més, els aliments han de ser ben mastegats per facilitar la digestió i tenir temps suficient per detectar el senyal de sacietat, que triga aproximadament 15-20 minuts a arribar al cervell des del primer mos.

Fruita al menú

Unes postres compostes per una macedònia o broquetes de diferents fruites és una opció rica i saludable que millorarà la digestió.

No saltar menjars

Al contrari del generalitzat costum de saltar-se el menjar posterior a haver realitzat un dinar abundant, com el de Nadal o Cap d’Any, el recomanable és sopar alguna cosa lleugera com una amanida, un peix o una mica de fruita.

En qualsevol cas, els experts recomanen el sentit comú com la millor manera de controlar els aliments que ingerim en aquestes festes. Si a més fem algun tipus d’activitat física, processarem millor els aliments i evitarem sensacions tan incòmodes com la inflor d’estómac.

Hi ha un altre factor important que hem de tenir en compte, i és saber escollir bé l’establiment on anirem a celebrar els nostres àpats, si és que volem sortir de casa o ens han convidat a fer-ho. Per sort, en el nostre territori hi ha molts restaurants recomanables que cuinen amb molta responsabilitat i que cada cop més aposten per la gastronomia de proximitat i els plats saludables. En aquest mateix suplement, trobareu els locals que compleixen molts d’aquests requisits.

Seleccionar i reservar

Tanmateix, si el dinar o sopar el celebrem a casa, la selecció dels productes és crucial. Anar a comprar a un establiment de confiança, també de proximitat, és la millor manera de gaudir de la festa amb total seguretat.

I no oblideu comprar per cuinar o reservar taula amb previsió de temps. Enguany, un cop superades les restriccions derivades de la pandèmia, és molt probable que costi trobar lloc a última hora i que els productes més tradicionals siguin molt buscats. Organitzar els àpats a temps sempre dona bons resultats.