La quarta edició de la campanya gastronòmica Sopars Maridats, amb els restaurants dels col·lectius gastronòmics la Cuina de l'Empordanet i la Cuina del Vent -de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà- i amb els cellers participants de la DO Empordà, continua aquest divendres, amb el maridatge entre els plats del Restaurant Antaviana, de Figueres, i els vins del celler Oliveda, de Capmany.

Cada divendres, fins al 10 de juny (exceptuant el divendres de Setmana Santa), es duran a terme aquests sopars maridats, que consten de menús confeccionats per cada parella formada per un cuiner i un cellerer, que han treballat conjuntament per oferir la millor combinació entre els plats i els vins que formen el menú.

S'ofereixen un total de 30 sopars i els preus oscil·laran entre els 35 i els 55 euros (IVA inclòs). Les reserves es podran fer trucant directament a cada restaurant. "La gent s'està interessant per aquest tipus de proposta", explica Rosina Miserachs, xef d'Antaviana que considera que "hem confeccionat un menú bonic i atractiu". Antaviana ha ideat un menú en el qual es combinen els productes que treballen habitualment: "Hi haurà un aperitiu amb sopa d'all, humus i anguila fumada i dau de bacallà marinat amb olivada". Tampoc al menú "no podien faltar marques de la casa com la vieira o el xai, hi haurà suprema de roger, perquè és un plat molt vistós, i un elaborat de foie que és un altre plat que hem fet tota la vida". Antaviana treballa amb els productes de proximitat, sempre amb matèria primera de gran qualitat i de km 0, elaborada amb coccions mínimes i amb combinacions molt equilibrades i originals. En aquesta ocasió, als plats se li sumarà l'atractiu dels millors vins i caves del Celler Oliveda de Capmany.

Una tria molt especial

Acompanyaran els entrants el Cava Batec (subaquàtic), un producte molt especial, perquè no es comercialitza i només s'ofereix en ocasions extraordinàries, explica Ingrid Teixidor, representant del Celler així que el maridatge de divendres representa una ocasió excepcional. La vetllada també té un altre atractiu i és que es presenta en primícia un nou producte, el vi Garoina, un Chardonnay que presenta una imatge espectacular, i servirà per acompanyar el plat de vieira. També s'ha triat Ullones rosat per acompanyar la suprema de roger i la garnatxa Ulls negres, "perquè resulta sempre una proposta molt atractiva", destaca Teixidor. Finalment, un moscatell acompanyarà les postres.

Aquesta campanya va néixer amb l'objectiu d'oferir una proposta gastronòmica en un sentit total, empordanesa i d'alta qualitat. També d'enfortir i consolidar relacions entre els cellers i els restaurants, que són els dos col·lectius que fonamenten la riquesa de la gastronomia empordanesa. Així com d'aconseguir dinamitzar el sector en una època de ­l'any on hi ha poc moviment turístic a la zona, tot mobilitzant els públics locals i nacionals. Les etiquetes que es promouran perquè els usuaris participin en la campanya a les xarxes socials seran: #soparsmaridats2016, #cuinaempordanet, #cuinadelvent i #doemporda. La campanya compta amb la col·laboració del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, l'Agència Catalana de Turisme i l'Institut Català de la Vinya i el Vi.

Un celler que va creure en l'atractiu turístic del vi ja fa temps

El celler del Grup Oliveda de Capmany té els seus orígens en els temps reculats del segle XVIII. Hi ha documentació que explica la producció pròpia de vins de la família l'any 1764. A mitjan segle passat, Josep Oliveda i Joana Rigau van donar un impuls al celler i ho van fer amb un bon cop d'ull cap al futur, ja que van saber combinar el vi amb el turisme, obrint les instal·lacions als visitants i amb el Museu de les Aixetes com un dels seus atractius més coneguts.