El sommelier Josep Pelegrín (El petit celler, Manresa) s'ha proclamat aquest dilluns Millor Sommelier de Catalunya 2015, en imposar-se, com el 2014, en la final del concurs que organitza l'Associació de Sommeliers de Catalunya. Pelegrín s'ha enfronta a Marc Terés (Barcelona Vinos) i Daniel Martínez (El Celler de Can Roca) en la prova pràctica de la final, a la qual han accedit després d'haver superat una primera fase teòrica escrita en la qual han competit un total de 16 sommeliers. El concurs Millor Sommelier de Catalunya, te com a objectiu desenvolupar i promoure el coneixement de la professió de Sommelier, el coneixement dels vins i productes gastronòmics de tot el món i principalment de Catalunya

Josep Pelegrín és actualment sommelier d'El Petit Celler, una botiga de vins de Manresa, des d'on es viu la professió d'una altra manera, després de molt anys treballant en restaurants. Pelegrín es mostrava "content i satisfet" poc després d'haver-se proclamat guanyador del concurs de sommeliers catalans, per segon any consecutiu.

Tot i reconèixer que haver assolit el cim l'any passat li ha donat més tranquil·litat i experiència, i que ha pogut controlar millor els nervis "per no cometre errors que habitualment no es cometen", la cosa no ha estat fàcil. El més difícil, ha dit en declaracions a l'ACN, la part teòrica, sempre "molt complicada".

Pel sommelier, més enllà que els quatre finalistes accedeixen automàticament a participar al concurs estatal de sommeliers, haver quedat primer és una "satisfacció personal i professional".

El president de l'associació que agrupa els sommeliers catalans, José Roldán, ha reconegut que Pelegrín és un professional "molt complert" i que sempre que participa "dóna el millor que té". D'altra banda, Roldán ha destacat el bon nivell general d'aquesta edició, la qual cosa celebra perquè coincideix amb el 25è aniversari del naixement d'aquesta entitat.

El concurs Millor Sommelier de Catalunya, te com a objectiu desenvolupar i promoure el coneixement de la professió de Sommelier, el coneixement dels vins i productes gastronòmics de tot el món i principalment de Catalunya, així com reforçar el vincles l'amistat i la col·laboració entre el professionals del vi.

Les semifinals es van disputar el passat 25 de maig a cada una de les quatre delegacions de demarcació de l'Associació Catalana de Sommeliers. La final se celebrava aquest dilluns a Barcelona, enfrontant en primera instància 16 sommeliers en una prova teòrica. Els tres millors han passat a la final, mentre que el quart no hi ha accedit però s'ha guanyat acompanyar-los properament en l'expedició catalana que participarà en el concurs estatal de sommeliers.

Els tres finalistes han hagut de superar tres proves diferents en la final d'aquest dilluns. La primera, d'identificació de diversos vins i caldos (gustativa, visual i olfactiva). En segon lloc han hagut de confirmar o corregir una sèrie de referències vitivinícoles, i posteriorment suggerir un maridatge per a un menú. Finalment, s'han enfrontat a la prova de decantar un vi.