La Fira de l’Oli d’Espolla arriba marcada per la sequera i l’augment de preus

La majoria dels quals són «productors de proximitat que venen des de la primera edició de la mostra»

Foto d’arxiu de la Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla el 2022.  | JOSEP RIBAS FALGUÉS

Foto d’arxiu de la Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla el 2022. | JOSEP RIBAS FALGUÉS / redacció. espolla

Emporda.info

La Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla arriba a la seva XXVII edició marcada per tres anys de sequera històrica i l’augment dels preus. I és que «des del març del 2021 el preu ha augmentat un 150%, és a dir, s’ha multiplicat per 2,5», explica el regidor d’economia d’Espolla, Lluís Insa. I afegeix que «la falta de pluges ha anat acompanyada de l’etapa postcovid, la guerra a Ucraïna i un marc geoestratègic complex han provocat que durant els darrers mesos un dels temes més recurrents hagi estat la pujada generalitzada de preus».

També destaca que la Denominació d’Origen Protegida d’Oli d’Oliva Empordà es fonamenta en olivars familiars de secà, on el conreu de l’olivera és complementari d’altres. Això estableix un lligam «sentimental» que ajuda al manteniment d’aquests i fa més complicat l’abandonament de finques per poca rendibilitat de les oliveres.

La Fira de l’Oli i l’Olivera

A la fira hi assistiran uns 70 paradistes, entre 15 i 17 dedicats a l’oli. La majoria dels negocis són «productors de proximitat i molts venen des de la primera edició», explica Carles Lagresa, alcalde d’Espolla. La fira tindrà lloc entre el 20 i el 21 de gener.

Així, el dissabte 20 de gener, els actes començaran a les 11 del matí amb Laura Masramon, qui durà a terme un tast d’olis d’oliva de l’Empordà. I ella mateixa, a les cinc de la tarda, farà un maridatge de vins internacionals, olis i xocolates. També, a les 11 del matí, Toni Llobet dirigirà un talleret de dibuix i pintura naturalista i ell mateix, a 2/4 de 3 de la tarda, farà una sessió oberta de pintura en viu. Tanmateix, el Celler Cooperatiu d’Espolla conduirà un recorregut teatralitzat per les instal·lacions i, a les 7 de la tarda, a l’espai del Sindicat, els visitats podran gaudir del Ball de l’Oli. Finalment, a les 10 de la nit, a la Sala de la Fraternal, es representarà l’obra de teatre Sota la Catifa, de la companyia WC Teatre.

El diumenge 21, durant tot el dia, hi haurà preparades activitats per a infants i adults, des d’inflables, fins a les parades i exposicions de productes de la zona i la comarca, a més de fruir de l’Entrepà de sussissa amb oli o allioli. Així mateix, a 2/4 de 11 del matí, la inauguració de la Fira, serà protagonitzada pels Grallers d’Espolla, seguidament, la Coral d’Espolla farà una Missa solemne cantada i també es comptarà amb la participació dels castellers de Figueres a les 12, a més de música en viu amb la companyia de Mini-Stress i també La Ludwig Band. Per als més atrevits, a 2/4 de 4 de la tarda, es proposa un concurs de llançament de pinyol d’oliva. Finalment, la cloenda serà a 2/4 de 5 de la tarda amb el Ball de l’Oli i, a les 6, un ball final de Festa Major de la mà del Duo de la Costa Brava.