El dèficit d’oli redueix la presència de productors a la 31a Fira de Ventalló

Es fa diumenge, coincidint amb la festa, i es preveu la participació d’almenys sis trulls i la inauguració de les places de la Font i l’Ajuntament

La Fira de l’Oli és «un clàssic», afirma Mei Costa. | ROGER LLEIXÀ

La Fira de l’Oli és «un clàssic», afirma Mei Costa. | ROGER LLEIXÀ / CRISTINA VILÀ BARTIS. VENTALLÓ

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

La manca de producte, una gran demanda i unes collites justes, tant la passada com la que s’espera, han fet que alguns dels trulls d’oli, que habitualment participen en la Fira de l’Oli de Ventalló, hagin declinat l’oferiment aquest any i que només se’n mantinguin sis. «No hi ha gaire bons auguris d’una alta producció, però sí de qualitat i els preus són alts, però cal no oblidar que venim de molts anys amb costos de producció alts i uns preus que no es corresponien», puntualitza l’alcaldessa de Ventalló, Mei Costa. Malgrat tot, remarca que el poble continua apostant fort per una fira que gira entorn d’un producte de la terra que els vincula al passat i al present i així alguns productors locals faran «un tast de visites guiades» als seus trulls.

A banda dels productors d’oli – l’alcaldessa recorda que fa poc han patit la pèrdua d’un veí i productor local, Miquel Serra Ferran, als 67 anys– aquest diumenge el centre de Ventalló també s’omplirà d’artesans que desplegaran els seus articles a la reformada plaça de la Font, la plaça Major i el carrer Església. Val a dir que s’aprofitarà la fira per inaugurar oficialment la ja esmentada plaça de la Font i també de l’Ajuntament, les quals han viscut els darrers dos anys una forta transformació fruit de l’eliminació de l’amiant de la xarxa pública. «Això va comportar la destrucció del que hi havia, però hem obert més vials per a la gent, hem deixat un antic trull, hem posat una tina de pedra i hem plantat molts arbres perquè quedi molt acord amb l’entorn i la part antiga», comenta l’alcaldessa. D’entre els arbres hi ha oliveres, moreres i han recuperat el xiprer «com a element de benvinguda». «Hem volgut donar espai al verd i perquè ens ajudin a rebaixar la temperatura en aquests estius tan calorosos», assegura.

Una càpsula del temps

Aquest acte d’inauguració s’acompanyarà d’un gest que Costa qualifica de «romàntic i simbòlic». Així, en un espai encara per pavimentar, soterraran una càpsula del temps on els alumnes de l’escola i la llar d’infants introduiran uns textos sobre ells. També, informació del poble i, sobretot, pinyols d’oliva argudell, la varietat autòctona de Ventalló. El programa de la fira també inclou l’actuació de la Colla Castellera de Figueres, una audició de sardanes i un concert amb l’orquestra Rosaleda. A més, els restaurants posaran un estand de tapes a la plaça i l’Associació de Famílies d’Alumnes col·labora en el servei de bar.

La fira s’inclou dins els actes de la festa major que arrenca divendres coincidint amb la festivitat de Sant Miquel. Aquest dia els visita el Mag Lari, un vell conegut dels veïns del poble, i ho fa amb un espectacle nou, Strafalari. Les entrades costen 10 euros. Dissabte a la tarda, hi haurà animació infantil amb Ai, Carai! i una ballada de swing. La nit serà per als joves amb les actuacions de Pelukass, Serial Killerz i Dj. Animal, al pavelló. No faltaran els food trucks.