El Festival de Peralada acollirà l´estrena mundial de l´òpera 4Carmen: el mite de Carmen en versió contemporània el proper 5 d'agost. L'obra, presentada aquest dimarts, s'interpretarà al Claustre del Carme del Castell de Peralada.

L'espectacle està integrat per quatre peces escrites a 4 mans que vol revisar els principis de l'òpera de Bizet, com a gènere. Els compositors i llibretistes d'aquesta òpera que ens presenta quatre maneres diferents de veure Carmen són: Mischa Tangian i Helena Tornero (Carmen 1), Carles Pedragosa i Jordi Oriol (Carmen 2), Clara Peya i Marc Angelet (Carmen 3) i Lucas Peire i Marc Artigau (Carmen 4).

Marc Rosich és el director escènic i Francesc Prat el director musical.

El director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà, ha explicat aquest migdia en roda de premsa que "al Festival no li ve de nou un plantejament com aquest. Els darrers anys hem protagonitzat estrenes d'òperes contemporànies com 'Flaubert & Voltaire', 'WOW!' o 'Java Suite' i ara aquest any apostem per una nova creació com és '4Carmen'. No ho fem sols, en aquesta ocasió ho fem conjuntament amb la complicitat d'altres programadors". Oriol Aguilà ha afegit que al llarg dels 29 anys de Festival s'han representat nombroses versió de Carmen de Bizet "amb Carmen 4 es replanteja l'òpera dins de l'òpera i amb gent jove, amb una proposta fresca, diferent... Ens agrada la creació perquè és el que dóna sentit al Festival".

Per la seva banda, el director d'Òpera de Butxaca i Nova Creació, Dietrich Grosse, ha manifestat que "és meravellós que des de la iniciativa privada es recolzi una proposta com la nostra. Per 4 Carmen hem trobat un equip jove amb molt de futur en el gènere, crec que són la proxima generació de grans. Ens satisfà que hi hagi gent que cregui en el projecte de l'Òpera de butxaca, el proper mes de novembre ensenyarem aquest espectacle a Berlín".

L'espectacle és una reflexió sobre l'obra més cèlebre de Bizet a partir d'una primera premissa: passió, mort i dolor. El director escènic, Marc Rosich, ha parlat d'una òpera que vol anar més enllà "és un espectacle que hem volgut que sigui una aposta per veure quines són les fronteres del gènere, és un experiment que busca les essències de l'òpera".

La tardor de l'any passat es va fer un taller d'una setmana de durada on es va estudiar i investigar qui era Carmen, després de tot un procés i amb la intervenció dels 4 compositors i els 4 llibretistes va néixer 4 Carmen. Marc Rosich ha explicat que "cada una de les peces ofereix la seva visió personal de Carmen. La darrera peça que s'interpreta és l'esquelet sobre el qual reposen les altres tres peces. Ha estat un autèntic luxe haver comptat amb l'equip de compositors, llibretistes, el directors musical i els cinc artistes. Aquests darrers han hagut d'afrontar un gran repte ja que han viscut esquizofrènicament les 4 Carmen diferents".

A l'òpera es parla a català i castellà o bé es barregen les dues llengües, depenent del moment i la situació de l'escena.

El treball d'aquests joves artistes, està pensat per a tots els públics i els vol captivar, no deixar-los indiferents. És una obra amb un alt contingut social que planteja moltes preguntes i algunes respostes. L'espectacle, entès com un joc teatral i musical, pretén obrir una reflexió entre els espectadors i ampliar horitzons sobre els límits que pot tenir l'òpera.