Cal posar crema solar als gossos?

La calor i els raigs UVA no només s’intensifiquen a l'estiu per als éssers humans

Un parell de gossos gaudeixen de la platja, en una imatge d'arxiu.

Un parell de gossos gaudeixen de la platja, en una imatge d'arxiu. / EPC

Bruna Segura

La calor de l’estiu no només s’intensifica per als éssers humans. Les mascotes són una part de la família a tenir en compte en aquestes èpoques ja que les altes temperatures els passen factura. Els amos de gossos solen tenir molts dubtes a l’hora de començar la seva vida amb un amic pelut. Perquè, al cap i a la fi, són petits éssers vius per cuidar. Per això sorgeixen infinitat de preguntes sobre quines coses fer en determinats moments de l’any.

Cal posar crema solar al gos?

En general, no. Els gossos, tant a l’estiu amb el sol, com a l’hivern amb el fred, es protegeixen amb el seu propi pèl. Tot i que hi ha diverses excepcions. Certes races que gaudeixen de poc pèl o zones despoblades o sense pigmentació han de tenir especial cura a l’hora d’exposar-se al sol. Parts del cos com el morro, les axil·les i la panxa poden cremar-se si s’exposen molt un dia que piqui la calor. A més, hi ha races específiques amb pells més sensiblesDàlmatapit bull terrierterrier de Staffordshirebòxer i whippet tenen més possibilitats de patir cremades a les zones esmentades.

Això sí, amb la falsa premissa que l’animal pot passar calor, molts amos pelen els gossos amb l’arribada de l’estiu. Error. Això fa que la seva pell, sempre tapada pel pelatge, estigui més exposada als raigs UVA, per la qual cosa hi ha més possibilitats que es cremi.

D’altra banda, a alguns gossos els encanta passar l’estona ajaguts al sol. Això no té res de dolent, però si tenen la mania d’ajeure’s morro amunt poden patir, amb el temps, tumors inguinals, ja que aquesta àrea no està protegida pel pèl, fins i tot en races peludes. El millor que es pot fer és fixar-se que el gos no pateixi. En el moment que se’l vegi cansat és hora de passar una estona a l’ombra.

En el cas que el nostre gos ja presenti cremades pel sol el millor és fer-li banys d’aigua freda amb un sabó suau. Es barreja amb unes gotes d’oli de nim i es deixa sobre la pell durant uns minuts perquè actuï. L’oli de nim no és tòxic i actua de manera ràpida i segura per guarir la calor, així com cremades químiques.

Quin protector solar utilitzar?

Quant a la crema adequada, per als amics peluts el millor és aconseguir-ne una que vagi bé per als nadons. En productes canins també hi ha bàlsams per prevenir i tractar cremades. Tot i així, sigui quin sigui el protector solar que triï, no ha de contenir òxid de zinc, que és tòxic per als animals domèstics. La zona inguinal i el morro són els punts claus on aplicar el protector.