Les autoritats turques i sirianes eleven a 8.100 el balanç de morts pels terratrèmols

Imatge aèria dels efectes dels terratrèmols que van colpejar la frontera entre Síria i Turquia a la ciutat d'Hatay, Turquia

Imatge aèria dels efectes dels terratrèmols que van colpejar la frontera entre Síria i Turquia a la ciutat d'Hatay, Turquia / Tunahan Turhan/SOPA Images via Z / DPA

EP

Les autoritats de Turquia i Síria han indicat que el balanç de víctimes mortals a causa dels terratrèmols registrats aquest dilluns prop de la frontera de tots dos països és de 8.164 persones, mentre que la xifra de ferits supera les 39.200 víctimes, en un balanç encara sense acabar de definir.

El vicepresident de Turquia, Fuat Otkay, ha precisat que 5.894 persones han mort al seu país, mentre que 34.810 han resultat ferides.

El Govern de Recep Tayyip Erdogan ha creat un Centre de Gestió de Crisi en el Ministeri de Defensa per "enfrontar aquest gran desastre", amb la finalitat de transportar al personal i l'equip de rescat a través d'un pont d'ajuda aèria.

El ministre de Defensa, Hulusi Akar, ha detallat que 2.600 membres del personal de rescat han estat traslladats de diversos punts del país als llocs afectats, juntament amb 78 vehicles, altres materials i 75 aeronaus, segons ha informat l'agència de notícies Anatolia.

Per la seva banda, el sisme ha deixat 1.250 morts i 2.054 ferits a les zones de Síria controlades per les autoritats, segons dades del Ministeri de Sanitat sirià publicats en el seu perfil de la xarxa social Facebook. Aquestes dades corresponen a les províncies d'Alep, Hama, Latakia, Tartus i les zones d'Idlib en mans de les forces governamentals.

"Estem en una carrera contra el temps i treballant amb les màximes energies disponibles i amb la cooperació de totes les parts", resa un comunicat de la cartera de Sanitat siriana, que assenyala que l'Executiu del país han repassat les mesures d'emergència que regeixen la situació.

A les xifres governamentals sirianes cal sumar més de 1.020 morts i 2.400 ferits a les zones controlades pels rebels a les províncies d'Idlib i Alep (nord-oest), segons ha dit la Defensa Civil de Síria, coneguda com a 'cascos blancs', a través del seu compte en Twitter, on ha lamentat "la catàstrofe i la devastació" causada pel sisme.

Així mateix, els 'cascos blancs' han assenyalat que més de 360 edificis han quedat completament destruïts, mentre que més d'un miler estan "severament destruïts".